Senátor Barták se veřejné volby prezidenta nezúčastní

Praha - Senátor Karel Barták, jeden ze tří zákonodárců, kteří se nezúčastnili sobotní volby prezidenta republiky, nesouhlasí s veřejnou volbou hlavy státu. To byl hlavní důvod, proč při hlasování chyběl. Řekl to dnes v Otázkách Václava Moravce místopředseda lidovců Marián Hošek.

Nezávislý senátor Barták, člen klubu KDU-ČSL, s takovým vybíráním hlavy státu z principiálních důvodů nesouhlasí.  Barták chyběl na Hradě už v pátek večer. Parlament totiž díky hlasům ČSSD, KSČM, SZ i většiny KDU-ČSL odmítl rozhodovat o prezidentovi v tajném hlasování. Předseda sněmovny Miloslav Vlček pak zahájil volbu veřejnou, v níž poslanci a senátoři vyjadřovali podporu jednotlivým kandidátům zdvižením ruky.

Senátor Barták, který je považován za volitele Václava Klause, v pátek z Hradu odjel a vyhledal lékařskou pomoc. Trpí srdeční arytmií, ale dnes před polednem už byl v pořádku. Další Klausův volitel Josef Kalbáč, senátor KDU-ČSL, který Hrad opustil v sobotu, je stále ve strakonické nemocnici.

V dnešních Otázkách se sešli místopředsedové parlamentních stran - ministr zemědělství Petr Gandalovič,  Bohuslav Sobotka za ČSSD, komunista Jiří Dolejš, Marián Hošek z KDU-ČSL a ministr školství Ondřej Liška (SZ). Místopředsedové se shodli, že by druhá volba prezidenta měla být důstojnější než první a strany by měly její průběh dojednat v zákulisí. Rozpory ale dál panují v procedurálních otázkách - podle lidoveckého místopředsedy Mariána Hoška je druhá volba bod nula a o způsobu volby se bude ještě diskutovat. Naopak zeleným i sociálním demokratům se veřejná volba osvědčila a není důvod ji měnit. Podle ODS ale veřejná volba popírá princip nadstranickosti.

Při první volbě zkolaboval i lidovecký senátor Josef Kalbáč, skončil se srdeční arytmií v nemocnici. Dnes se ukázalo proč. Nevolno se mu udělalo po incidentu na toaletách. Tam ho prý oslovil neznámý mladík a nevybíravým způsobem na něj vychrlil tři otázky.

„První byla, jestli opět budu volit Václava Klause. Ta druhá, jestli budeme přesvědčovat ostatní naše kolegy, kteří chtějí volit profesora Švejnara. Za třetí, to byla spíš výhrůžka, řekl, že jestli bude zvolen Václava Klaus, bude to mít důsledky pro celou KDU-ČSL a včetně Vás,“ řekl dnes Kalbáč.

Mladík pak podle Kalbáče utekl a jemu se udělalo špatně, když se ho snažil chytit. Senátor pak běžel do šatny pro své léky, nakonec ale musel vyhledat lékařskou pomoc.

V sobotu na první volbě prezidenta chyběl i poslanec za ČSSD Evžen Snítilý, kterého chtěla sociální demokracie vypárovat, zradilo ho totiž zdraví. Teď už je propuštěný z nemocnice.

Místopředsedové parlamentních stran - Petr Gandalovič (ODS), Bohuslav Sobotka (ČSSD), Jiří Dolejš (KSČM), Marián Hošek (KDU-ČSL) a Ondřej Liška (SZ) v Otázkách Václava Moravce v neděli 10. 2., jeden den po prezidentské volbě.
Zdroj: ČT24