Prezidentská volba na ČT vyvolala masivní zájem u diváků

Praha - Mimořádný zájem diváků vyvolalo v pátek 8. 2. a v sobotu 9. 2. živé vysílání České televize z prezidentské volby. V průběhu obou dnů diváci ČT viděli přímé přenosy ze Španělského sálu i předsálí na Pražském hradě. Ve studiu diskutovali politologové a komentátoři o vývoji volby i zákulisí a lidech kolem prezidentských kandidátů. Živé vysílání z prezidentské volby dohromady trvalo v obou dnech víc než 24 hodin.

„Tak vysoký divácký ohlas nás příjemně překvapil. Dokazuje to, že českého občana zajímá politické dění, pokud se mu nabídne moderní a profesionální formou,“ řekl pověřený ředitel zpravodajství České televize Milan Fridrich. Ten pozitivně zhodnotil i celkovou dramaturgii přímého přenosu. „Myslím, že hlavně Václav Moravec, Jakub Železný a Alice Machálková dokázali, že lze reagovat na všechny nepředvídatelné věci při politických jednáních, pokud jsou ve studiu a v terénu profesionálové,“ dodal.

Česká televize se snažila dávat prostor všem stranám stojícím za oběma kandidáty, ve studiu průběh události komentovaly postupně desítky nezávislých politologů, ekonomové nebo novináři. „Myslím, že zpravodajské vysílání bylo objektivní a z evropského hlediska standardní. ČT by se jen měla příště pokusit rozmístit ve Španělském sále kamery i tak, aby bylo možné nabídnout divákům pohled do sálu shora a z více úhlů,“ říká čerstvý nositel Ceny Ferdinanda Peroutky, přední mediální odborník Karel Hvížďala.

Česká televize pokládá volbu prezidenta za nejvýznamnější politickou událost tohoto roku. Proto přenos zařadila vedle ČT24 také na analogové stanice ČT1 a ČT2. Stejný model se bude opakovat také u druhé prezidentské volby v pátek 15.února.

Topolánek vyjádřil nespokojenost s vysíláním ČT

Premiér Mirek Topolánek se po skončení volby vyjádřil, že dvoudenní vysílání České televize nebylo korektní. „Jestli někdo ovlivňuje veřejnost, tak je to právě televize veřejné služby, byl jsem zděšen, jakým způsobem to bylo komentováno,“ uvedl na tiskové konferenci premiér Mirek Topolánek.

„Proti tomu se ohrazujeme, vysílání bylo korektní a nestranné, myslíme si, že jeho vyjádření o kontinuálním vysílání se nemůže zakládat na faktech,“ prohlásil dnes Milan Fridrich. Většinový názor diváků Topolánkovu výroku také neodpovídá. Česká televize zaznamenala převážně pozitivní ohlasy. „Výkonu moderátorů se nedalo nic vytknout. Obraz, jak jej podala ČT, odpovídal realitě, byl vcelku objektivní,“ soudí Hvížďala.

Sledovanost přímého přenosu ČT z volby prezidenta

Přímý přenos z volby prezidenta České republiky, který Česká televize vysílala v pátek, vyvolal v průběhu celého dne enormní zájem diváků. Tříhodinový blok od 10 hodin na prvním programu České televize sledovalo 671 tisíc dospělých diváků (7,7 %), což reprezentovalo více než polovinu všech diváků u TV obrazovek (53,2 %).

Druhou více než pětihodinovou část, která na obrazovkách běžela od 13,30 hodin, pak vyhledalo v průměru 733 tisíc diváků, což znamenalo 38,4 % diváků u obrazovek. Vrcholný zájem pak diváci projevili od 18,45 hodin, kdy se přímý přenos přesunul na ČT2. Tento tříhodinový přenos vyhledalo v průměru 801 tisíc dospělých osob (9,2 %), což bylo 22 % diváků sledujících v tu chvíli televizi.

I simultánní zpravodajský servis na ČT24 zaznamenal obrovský zájem. V průběhu celého dne jej vyhledalo v nejsledovanější čtvrt hodině (20:45 - 21:00 hod.) 147 tisíc diváků. V průměru pak získala za celý den 3,40 % ze všech diváků přítomných u TV obrazovek.

Druhý den zpravodajského servisu z volby prezidenta zaznamenal podobný zájem jako v předchozí den. Více než pětihodinový blok od 9,30 hodin na druhém programu České televize vyhledalo v průměru 752 tisíc dospělých diváků (8,7 %), což reprezentovalo 40,7 % ze všech diváků u TV obrazovek.

Od 13,45 do 14:30 hodin, pak vyhledalo zpravodajství České televize v průměru přes 1 milion diváků (12,4 %), při podílu 49,1 %.

Vrcholný zájem diváci projevili i o simultánní zpravodajský servis na ČT24. V průběhu celého vysílání počet diváků neklesl pod 100 tisíc dospělých diváků. V nejsledovanější čtvrthodině (11:30 - 11:45 hod.) to bylo 132 tisíc diváků.

Vysokou návštěvnost měl rovněž inovovaný web http://www.ct24.cz/, který odstartoval právě v první den prezidentské volby 8. února.

  • Mirek Topolánek odpovídá na dotazy novinářů během brífinku občanských demokratů po volbě prezidenta. Zákonodárci ani ve třetím kole novou hlavu státu nezvolili. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/78/7742.jpg
  • Graf sledovanosti prezidentské volby v ČT autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/78/7772.jpg
Vydáno pod