Komunisté navrhli ČSSD kandidáty na prezidenta

Praha - Komunisté zahájili diskusi nad novými kandidáty na prezidenta. Předseda strany Vojtěch Filip je na dopolední schůzce představil šéfovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi. Mezi pěticí kandidátů je ombudsman Otakar Motejl, exministr zahraničí Jiří Dienstbier, předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, europoslankyně Jana Bobošíková a šéf Akademie věd ČR Václav Pačes.

O tom, že by komunisté mohli nominovat vlastní kandidáty, se spekulovalo už loni na podzim. Pět adeptů, které dnes představili, má podle KŠČM podporu veřejnosti. „Nechceme redukovat debatu na pouze - Václav Klaus, stranický kandidát ODS, a Jan Švejnar, který už tady je,“ řekl v Otázkách Václava Moravce místopředseda komunistů Jiří Dolejš.  

Filip předpokládá, že zelení opět navrhnou jako kandidáta Jana Švejnara. Podle něj nemá podporu voličů KSČM. „Nemám zájem hlasovat v rozporu s našimi voliči. Je třeba jednat o jiném kandidátovi,“ řekl Filip.

Z pětice kandidátů ale jedno jméno pravděpodobně brzy vypadne. „Já jsem už před pěti lety vyslovil svůj názor, že o tuto funkci nebudu usilovat, a ani teď se nic nezměnilo,“ odmítá možnou kandidaturu předseda Ústavního soudu Rychetský. I Dienstbier se k této možnosti staví zdrženlivě: „Musel bych mít jistotu, že to má smysl, musel bych mít záruku od poslaneckých klubů, že je tady solidní základna, bez ní bych do toho nešel.“

Třetím jménem na seznamu je Václav Pačes. Komunisti ho zatím oficiálně neoslovili. „Já bych to zvažoval, jen pokud by Švejnar nekandidoval v příštím kole, a že bych měl podporu všech stran kromě ODS.“ Také ombudsman Motejl má podobný názor - proti Švejnarovi by nekandidoval. Ten se ale o křeslo ucházet hodlá. Jediná kandidátka, která komunistům neklade žádné podmínky, je europoslankyně Bobošíková. „To jméno se na ten seznam dostává s mým vědomím, já si toho nesmírně vážím,“ řekla Bobošíková. 

Druhé kolo volby prezidenta proběhne v pátek 15. února. Způsob volby je ale opět nejistý. ČSSD a zeleným se veřejná volba osvědčila, lidovci musí ještě první volbu vyhodnotit. Komunisté s veřejnou volbou problém nemají. ODS je stále pro volbu tajnou: „Veřejná volba v tomto našem uspořádání naprosto popírá nadstranický princip funkce prezidenta,“ řekl v Otázkách místopředseda strany Petr Gandalovič.

Na tom, že průběh první volby by se v pátek neměl opakovat, se ale shodli ve studiu u Václava Moravce všichni místopředsedové parlamentních stran.