Systém e-Call pomůže zrychlit pomoc obětem dopravních nehod

Praha - Na českých silnicích by měl začít fungovat systém tísňového volání z automobilů  zvaný e-Call. Hasiči společně s ministerstvem dopravy a firmou Telefonica O2 už mají za sebou úspěšné testy. Už za rok by e-Call mohl být funkční v 16 státech Evropy. Palubní záchranný systém chtějí  automobilky montovat přímo do vozů od roku 2010.

Dopravní nehody často končí tragicky.  Na odlehlém místě si těžce zranění lidé nedokážou přivolat pomoc a v blízkosti nejsou žádní svědci, kteří by to udělali za ně. „Každá ztracená minuta při nepodání první pomoci vede k tomu, že až 10 procent obětí nehod umírá," říká Jiřina Ernestová z pražské záchranné služby.
 
Revoluci na silnicích by mohl způsobit systém e-Call. Palubní jednotka bude umístěna pod sedadlem řidiče a při havárii sama vyšle z vozidla přes satelit signál na tísňovou linku 112. Operátor bude přesně vědět, kde k nehodě došlo.  „Systém se uvede do činnosti, když se aktivuje airbag nebo další senzory ve vozidle, které jsou schopny vyhodnotit sílu nárazu," vysvětluje projektový manažer Tomáš Stárek.  
 
Spustit záchranou akci bude možné i ručně. Na palubní desce bude takzvané tlačítko paniky. Kromě toho, že vyšle přesná data o místě nehody a typu auta, bude moct operátor se zraněnou posádkou i hovořit. Posádka tak sama může sdělit, jak a kde havarovala.
 
Zkušební testy ukázaly, že operátor na lince 112 se o nehodě dozví do 25 sekund. Lepší výsledky by podle hasičů mohl přinést digitální systém, ten by přenos urychlil až na 4 nebo 3 sekundy.
 
Memorandum o zavedení systému e-Call podepsalo 16 evropských zemí. Evropská komise předpokládá, že už letos se podaří sjednotit standardy systému e-Call.
 
Řidiči, kteří budou mít ve vozidle systém e-Call, se podle jeho tvůrců nebudou muset obávat neustálého sledování. „To je vyloučeno, protože systém bude aktivován ve smyslu odeslání informací o lokalizaci vozidla pouze při dopravní nehodě," tvrdí Tomáš Stárek.

Palubní jednotky systému e-Call budou mít od roku 2010 všechna nová auta. Pořídit si ji budou moct i řidiči do starších typů aut. Cena by neměla přesáhnout 4000 Kč.