Česko vyslalo do Afghánistánu první část rekonstrukčního týmu

Bochoř (Přerovsko) - Česko dnes do afghánské provincie Lógar vyslalo první část vlastního provinčního týmu (PRT), který by měl zabezpečovat rozvoj regionu. Z přerovského vojenského letiště do země odletělo 39 příslušníků armádního kontingentu. Celkem by v Lógaru mělo být asi 200 vojáků, s kterými v zemi bude působit asi deset civilních expertů na zemědělství, stavebnictví nebo hydrologii. Vojáci budou působit na americké základně, ta také poskytne českému kontingentu vybavení.

Tým by v zemi měl působit nejméně tři roky. Česko se po Litvě a Maďarsku stalo třetí novou členskou zemí NATO, která má vlastní PRT. „Je to první mise, kdy přebíráme takovou zodpovědnost,“ řekl novinářům náměstek ministryně obrany Martin Barták. Dříve Češi mimo jiné působili s Němci ve společném PRT v provincii Badachšán. Tuto misi však loni na konci roku kvůli nasazení v Lógaru ukončili.

Barták doplnil, že rekonstrukční týmy jsou jednou z cest, jak přispět ke stabilizaci regionu. „Je to pomoc obyčejnému obyvatelstvu, není to klasická bojová mise,“ řekl Barták. Tým bude pomáhat civilnímu obyvatelstvu při výstavbě infrastruktury, silnic, vodovodů, škol, nemocnic apod. V týmu jsou vedle civilních expertů přítomni ženisté z Bechyně, mechanizovaný prapor z Hranic, logistická brigáda z Pardubic, vojenští policisté, průzkumníci 102. praporu z Prostějova a další specializace.

Celý tým začne na místě pracovat zhruba 20. března. Lógar má přibližně velikost Pardubického kraje. Cílem Čechů podle ministerstva zahraničí bude především přispět k tomu, aby země směřovala k právnímu státu a nepropadla se opět do chaosu.

Diplomaté však také uvádějí, že rekonstrukční projekty může komplikovat špatná infrastruktura nebo nedostatek elektřiny. Česká republika letos zvýší počet vojáků v Afghánistánu. Kromě Lógaru Češi například nadále působí v polní nemocnici v Kábulu.