Začínají konzultace o kandidátech pro druhou volbu prezidenta

Praha - Až do úterní půlnoci mohou politické strany oficiálně navrhnout případné nové kandidáty pro druhou volbu prezidenta republiky, která se koná v pátek. Komunisté chtějí kromě Jana Švejnara diskutovat i o dalších možných protikandidátech Václava Klause. Pokud neuspějí, nevylučují, že ve druhé volbě zvednou pro Jana Švejnara ruku i ve třetím kole.

Na seznamu, který nabídl šéf komunistů Vojtěch Filip, je pět osobností, z nichž pouze europoslankyně Jana Bobošíková jako jediná kandidaturu přijala bez podmínek. „Její minulost je minulost nezávislé političky. Je to politička, která v minulosti neměla problém komunikovat s kýmkoliv“ charakterizoval pro ČT Bobošíkovou místopředseda KSČM Jiří Dolejš.
 
Dolejš si umí představit, že by komunisté nikoho ze svého seznamu kandidátů nakonec neprosadili a v druhé volbě by hlasovali pro Jana Švejnara. Nicméně je přesvědčen, že v tuto chvíli je nutné o možných kandidátech diskutovat. KSČM chápe, že zákonodárci by těžko zvolili levicového kandidáta, proto navrhují nezávislé osobnosti, které mohou oslovit širší část politického spektra. „Hlavní kritérium nemůže být pouze levicovost kandidáta. Musí být důstojným prezidentem, který je samozřejmě schopen překonat bariéry, které ve společnosti vytvořil Václav Klaus,“ dodal Dolejš ve studiu Dobrého rána.
 
Komunisté se i v nadcházející druhé volbě budou snažit prosadit veřejnou volbu mimo jiné i proto, aby zamezili spekulacím, že někteří z nich podpořili Václava Klause. Pokud by prošla tajná volba, chtějí podle Dolejše přijmout taková opatření, která odliší lístky komunistických volitelů. Dolejš k druhé volbě dodal, že komunisté uvažují o tom, že nebudou blokovat druhou volbu a udělají vše pro to, aby byl prezident zvolen a aby to nebyl Václav Klaus.
 
Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová ve studiu Dobrého rána ubezpečila českou veřejnost, že ODS a i ona sama stále trvá na to, aby druhá volba prezidenta byla tajná. „Pátek a sobota ukázaly ve vší nahotě úskalí té volby veřejné, která je vlastně jen donucovacím prostředkem k poslušnosti poslanců,“ charakterizovala Němcová okolnosti první volby prezidenta republiky.