Poslanec Snítilý mohl být vydírán kvůli stykům s StB

Praha - Politici se přou, kdo stál za náhlým zhroucením poslance ČSSD Evžena Snítilého. ČSSD obviňuje ODS - ta se brání a tvrdí opak. Podle informací deníku Právo mohl být Snítilý vydírán na základě své minulosti. Koncem 70. let měl být pod krycím jménem Roman spolupracovníkem vojenské kontrarozvědky, která patřila pod Státní bezpečnost. Poslanec má přitom negativní lustrační osvědčení.

Snítilý v nepřímém rozhovoru pro Aktuálně.cz potvrdil, že čelil nátlaku. Odmítl ale říci, kdo na něj tlačil. „Byly to mé nejhorší chvíle v životě. Ale teď už jsem ledově klidný a přesně vím, jak se zachovám,“ řekl Snítilý. Na dotaz, co se o víkendu odehrálo, odpověděl, že se zrada neodpouští. Víc ale odmítl říci. Podrobnosti ohledně jeho účasti ve druhém kole prezidentské volby by měl oznámit ve čtvrtek.

Snítilý se v sobotu zhroutil, údajně po nátlaku, který na něho vyvíjel místopředseda ODS Ivan Langer a poslankyně téže strany Zdeňka Horníková. Vzhledem ke své funkci mohl podle informací Práva právě Langer o Snítilově minulosti vědět. ODS se proti nařčení ohradila. Poslanec byl podle ní vystaven tlaku ČSSD, protože v pátek nevolil Jana Švejnara. O stycích s kontrarozvědkou mohli ale vědět i někteří lidé uvnitř ČSSD. Například bývalý poradce Miloše Zemana Miroslav Šlouf, který veřejně podporuje Václava Klause.

Policie nyní prověřuje, zda byl Snítilý skutečně spolupracovníkem vojenské kontrarozvědky. Pokud se informace potvrdí, bude dále zjišťovat, jak mohl dostat negativní lustrační osvědčení. Ve svazcích přístupných na internetu se ale Snítilovo jméno nevyskytuje. „Jsem syn osmašedesátníků, nemohl jsem studovat humanitní školu, příbuzní emigrovali… Tím je myslím řečeno vše podstatné a já k tomu nemám co dodat,“ uvedl Snítilý.