Zasedání vlády (11. února)

Praha - Vláda jednomyslně schválila návrh první etapy důchodové reformy. Podle ní se věk odchodu do důchodu od roku 2030 posune na 65 let. Zvyšuje také počet povinných let odvádění pojistného z 25 na 35 a upravuje i systém, podle kterého se budou přiznávat invalidní důchody. Normu by sněmovna měla začít projednávat v březnu.

Vláda dnes také schválila technickou novelu, která upravuje systém nemocenské, kterou by od příštího roku v prvních dvou týdnech nemoci měli vyplácet zaměstnavatelé. Novela systém zjednodušuje a rozšiřuje okruh firem, které by mohly dostat polovinu výdajů zpět. Podle ní by to byly podniky do 50 zaměstnanců, podle schváleného zákona jsou to firmy do 25 pracovníků.
 
Úprava trestního řádu by měla zpřísnit pravidla pro ochranu soukromí lidí, kteří se stanou oběťmi zločinu. Cílem je ji ochránit před medializací. V současné době jsou proti zveřejňování citlivých informací o své osobě chráněny oběti mladší 18 let a lidé, u nichž zločin přímo zasahuje do jejich osobnostní integrity nebo osobních práv. Nově by měl být okruh chráněných osob rozšířen. Zpřísnění by se mělo týkat například obětí znásilnění, poškození zdraví či kuplířství.