Ústí nad Labem trvá na omezení dopravy po silnici do Lovosic

Ústí nad Labem - Město Ústí nad Labem trvá na tom, aby úřady omezily vjezd těžkých nákladních automobilů na silnici z Lovosic do Ústí nad Labem. Kvůli nedostavěné dálnici D8 je silnice přetížená, protože ji využívá většina aut, která po dálnici jedou. Ústecký primátor Jan Kubata řekl, že ze směru od Lovosic by podle představ radnice i dopravní policie neměla jezdit auta těžší než 7,5 tuny.

Zastánci zákazu nyní mohou přesně zjistit, kolik po silnici jezdí těžkých nákladních vozů. Od začátku roku totiž firma Kapsch na komunikaci podél Labe vybírá mýtné. Mluvčí společnosti David Šimoník sdělil, že během ledna zde projelo 27.146 aut těžších než 12 tun, která na mýtném zaplatila 2,445.928 korun. „To jsou ale jenom těžká auta, je třeba přičíst i ta lehčí, která nikdo neeviduje,“ okomentoval údaj Kubata.     

Silnice patří mezi nejrizikovější komunikace v Ústeckém kraji. Počet kamionů, které tvoří většinu z vozů, za které se mýtné platí, se silničářům a policii příliš nedaří snížit.     

Podle velitele severočeské dopravní policie Jiřího Ušáka loni při různých dopravních nehodách na přetížených silnicích mezi nedokončenými úseky dálnice mezi Ústím nad Labem a Lovosicemi zahynulo 11 lidí, což je zhruba 14 procent všech obětí dopravních nehod v Ústeckém kraji. Dodal, že kdyby dálnice stála, většina z obětí by dnes nejspíše žila. Na silnici podél Labe se například loni v srpnu čelně srazily dva kamiony, jejich řidiči byli na místě mrtví.     

Jestli by požadavek obcí na zákaz vjezdu nákladních vozů od Lovosic pomohl, má říci studie, kterou zpracovává Ředitelství silnic a dálnic. Hejtman Jiří Šulc podporuje variantu, podle které by část kamionů již v Praze jela po silnici R7 na Chomutov. Podle něho je silnice upravená tak, aby po ní mohly kamiony jezdit, otevřený je pro ně i přechod Hora svatého Šebestiána na Chomutovsku. Proti plánu se ale staví některé obce, které podél silnice leží.     

Podle policistů komplikace na silnicích zmizí, až bude dostavěn poslední úsek dálnice D8 přes České středohoří. Ředitelství silnic a dálnic s jeho výstavbou začalo loni na podzim, hotový má být do konce roku 2010.