Otec zavražděného Honzíka Rokose podal stížnost ministru vnitra

České Budějovice - Otec zavražděného Honzíka Roman Rokos podal ministru vnitra Ivanu Langerovi stížnost proti postupu policie při pátrání po chlapci. Minulý rok v listopadu jí předložil záznamy kamery z čerpací stanice, z nichž se dal jasně rozpoznat vůz s Pavlem Greplem a matkou Honzíka, kteří čelí obvinění z chlapcovy vraždy. Policisté se ale záběry odmítli zabývat. Inspekce ministra vnitra zatím postup policie neprošetřuje.

„Dával jsem stížnost panu Langerovi v sobotu a ten mi sliboval, že to hned dnes nechá prošetřit. Nevím, nakolik je zaneprázdněný, ale každopádně to má přímo na stole,“ řekl Rokos. Stížnost podal proti postupu policie v Lutíně u Olomouce. Inspekce se podle její mluvčí Martiny Lídlové případem zatím nezabývá, protože ještě nedostala podnět ani od Langra, ani od Rokose.

Podle ředitele olomoucké policie Zdeňka Šebestíka policisté nijak nepochybili. V době, kdy bylo auto u čerpací stanice, nebylo po muži vyhlášeno celostátní pátrání. „Byl tam 11. listopadu 2007, pátrání bylo vyhlášeno až 20. listopadu. Neměli jsme zákonné důvody ho zadržet. Kdybych ho ten den chytil za ruku, nic neudělám,“ uvedl Šebestík.

Chlapcova matka Antonie Stašková a její přítel Pavel Grepl natankovali benzin a ujeli od pumpy bez zaplacení. Policisté však krádež benzinu uzavřeli s tím, že je pachatel neznámý. „Řekli mi, že je to odložené, že se tím nehodlají zabývat a pachatel tam nebyl zřejmý,“ dodal Rokos. Sám v té době snímky z kamer ještě neměl a majitel čerpací stanice je nemohl dohledat. Našel je až před několika dny a okamžitě je předal Langerovi. Pochybení je podle Rokose natolik závažné, že několik lidí by mělo okamžitě přijít o místo.

„Podáme oficiální stížnost zároveň s nějakou žalobou. Zvažujeme i všeobecnou žalobu na policii, kde by bylo vypsáno i včetně paragrafů, co udělali špatně, co mohli udělat a neudělali,“ vysvětlil Rokos. Žalobu chce podat asi za dva týdny.

Pětiletého chlapce objevili policisté loni 28. prosince mrtvého v autě na Mostecku. Soud ho svěřil v květnu jeho otci Romanu Rokosovi. Stašková ale s dítětem ujela a od srpna s ním pobývala na neznámém místě.    

Vydáno pod