Vrchní soud rozhodl, že vražda Horákové je promlčena

Praha - Vražda Milady Horákové a dalších tří lidí v inscenovaném politickém procesu z 50. letech je promlčena. Rozhodl o tom Vrchní soud v Praze. Českému rozhlasu Radiožurnál to řekl obhájce bývalé prokurátorky Ludmily Brožové-Polednové Vladimír Kovář. Brožová byla loni v listopadu za účast na procesu odsouzena na osm let do vězení, proti rozsudku se ale odvolala.

Vrchní soud odvolání Polednové uzavřel. Při svém rozhodování měl dvě možnosti - vrátit případ městskému soudu, nebo trestný čin označit za promlčený. Rozhodnutí Vrchního soudu ale městský soud zatím neobdržel, lze se tedy opírat jen o vyjádření právníka Brožové. Podle odborníků je ale promlčení činu sporné. Zákon většinou neumožňuje, aby zločiny komunismu byly promlčené.

Podle loňského rozsudku pražského městského soudu se Brožová-Polednová dopustila vraždy ve spolupachatelství na více osobách. Šestaosmdesátiletá Polednová se líčení neúčastnila kvůli špatnému zdravotnímu stavu. Šlo přitom o historicky první soudní jednání s účastníky procesu v případu Horákové.

Právnička a politička Horáková pracovala v protinacistickém odboji. V roce 1940 byla zatčena a do konce války vězněna. Po válce byla zvolena do parlamentu za národní socialisty. Po únorovém komunistickém převratu v roce 1948 odešla z politického života. V následujícím roce byla zatčena a ve vykonstruovaném procesu odsouzena. Podle tehdejší obžaloby připravovala jako hlava spikleneckého centra návrat ke kapitalismu, spolupracovala s dalšími zrádci režimu a agentům imperialistických mocností předávala důležité informace.

Spolu s ní bylo odsouzeno dalších 12 lidí. Jan Buchal, Záviš Kalandra a Oldřich Pecl k trestu smrti, další čtyři na doživotí a pět dostalo různě dlouhé tresty vězení. 27. června 1950 brzy ráno byla Milada Horáková a další tři odsouzení popraveni. Horáková byla jedinou ženou popravenou za politických procesů v 50. letech.

Ludmila Brožová-Polednová
Zdroj: ČT24
Vydáno pod