Obhájce Jacques má blízko k náměstkovi ministra spravedlnosti

Praha - Kateřinu Jacques u soudu s bývalým policistou Tomášem Čermákem zastupuje muž, který má velmi blízko k náměstkovi ministra spravedlnosti Františku Korbelovi. Podle Čermákova obhájce Jaroslava Janečka tak může jít o nefér proces. Korbel Kateřinu Jacques kdysi dokonce i sám zastupoval, teď ale říká, že ho její případ nezajímá.

Případ expolicisty Tomáše Čermáka provází spekulace, že na jeho potrestání mají zájem politici. Kateřinu Jacques nejprve u soudu zastupoval Korbel, když ale nastoupil na ministerstvo, musel případ předat. Převzal ho jeho kolega Pavel Dostál. Podle advokáta expolicisty Čermáka měl Korbel případ předat někomu jinému, cizímu, aby tím vyloučil případný střet zájmů. „Musíme vzít v úvahu, že tahle věc může být rozhodovaná až u Nejvyššího soudu a tam o podání stížnosti pro porušení zákona rozhoduje ministr spravedlnosti,„ varuje Čermákův advokát Jaroslav Janeček. „Já ji nadále nezastupuji, nemám žádný zájem na tom, jak její případ dopadne,“ řekl České televizi Korbel.
 
Jakoukoliv spojitost odmítají i Pavel Dostál a Kateřina Jacques. „S panem doktorem Korbelem tuto věc vůbec neřešíme, není vůbec důvod to řešit,„ nechal se slyšet Dostál. Ani Jacques v tom nevidí žádný problém. „Je to prostě můj právní zástupce, tak jak jsem si ho vybrala,“ řekla.
 
 
Další spekulace o politickém zájmu se točí i kolem vrcholných představitelů policie. Z protokolů u soudu vyplynulo, že v den zásahu navštívil tehdejší ministr vnitra František Bublan nejen doma Kateřinu Jacques, ale i policejní služebnu, na kterou byla předvedena. „Zavolal mi to Petr Uhl, je to můj známý, řekl, že se něco stalo a že by to mohlo mít nějaké politické následky a já jsem chtěl být u toho," vysvětlil Bublan.
 
Na služebnu dorazili i pracovníci inspekce ministra vnitra, vedení pražské policie a tehdejší policejní prezident Vladislav Husák. „Jestliže jde ministr na služebnu policie, tak u toho prezident musí být účasten," vysvětlil tento postup Husák.
 
Husák i Bublan odmítli, že by to mělo souvislost s tím, že Kateřina Jacques byla na kandidátce zelených a bylo těsně před parlamentními volbami. Bývalého policistu Čermáka v pátek zprostil Obvodní soud pro Prahu 2 obžaloby. Státní zástupce se ale na místě ihned odvolal.
 
Soud s Tomášem Čermákem bude pokračovat na městském soudě v Praze. Podle advokáta Janečka by mohl začít zhruba do měsíce.