Vyjednávání stran o průběhu druhého kola prezidentské volby skončí o půlnoci

Praha - Politické strany od ranních hodin vyjednávají, jak bude probíhat druhé kolo prezidentských voleb. Zda se o prezidentský post utká pouze Václav Klaus s Janem Švejnarem, nebo i někdo další, by mělo být jasné do dnešní půlnoci. Stejně by se mělo rozhodnout i o způsobu volby. Klause dnes znovu navrhne ODS, Švejnara se chystá oficiálně nominovat skupina senátorů ze čtyř frakcí. Není ale pořád jasné, jak silnou podporu kandidáti mají.

Parlamentní strany se stále nedohodly, jestli by páteční volba měla být veřejná nebo tajná. Na konečném počtu prezidentských kandidátů se musejí dohodnout do dnešní půlnoci, kdy vyprší lhůta pro předkládání nominací pro druhou volbu. Několik nových jmen zvažují komunisté, zatím se ale nezdá, že by pro ně získali podporu dalších stran.

Favoritem zůstává i před druhou volbou Klaus, kterému uniklo zvolení v té první jen o hlas. O vyhlídkách Jana Švejnara by mohlo být jasněji po dnešním zasedání výkonného výboru KSČM. Pokud ho komunisté odmítnou podpořit, nebude mít téměř žádnou šanci na zvolení. Vyjádření KSČM se očekává až těsně před vypršením termínu.

Podle Mladé fronty Dnes mají komunisté pro podporu Švejnara novou podmínku. Své hlasy mu dají tehdy, když ČSSD a zelení slíbí, že nepodpoří smlouvu o vybudování amerického radaru v Česku. S tím nesouhlasí ODS. Podle předsedy jejího poslaneckého klubu Petra Tluchoře je volba prezidenta vážná věc a kupčení za ta či ona témata by nemělo přicházet v úvahu. V názorech, zda má být volba tajná nebo veřejná, není KSČM jednotná.

ODS zatím trvá na tajné volbě a v každém případě hodlá i do druhé volby nominovat současného prezidenta Václava Klause. Ani ČSSD velmi pravděpodobně neustoupí, takže bude chtít veřejné hlasování. Socialisté budou s největší pravděpodobností znovu podporovat Jana Švejnara, za nímž stojí také zelení, část lidovců a většina senátorů z klubů KOD a SNK.

Na Hrad by v pátek měl přijít i poslanec ČSSD Evžen Snítilý, který pro Jana Švejnara ruku nezvedl a druhý den volby se zhroutil. Údajně zvažuje i odchod z poslaneckého klubu ČSSD.

V řadách KDU-ČSL po páteční a sobotní společné schůzi parlamentu sílí hlasy, že by bylo lepší volit prostřednictvím volebních lístků. KDU-ČSL tak zůstává jedninou stranou, která ještě není rozhodnuta, zda podpoří tajnou či veřejou volbu. Nelze také vyloučit, že na svém dnešním jednání navrhne strana svého kandidáta. Spekuluje se hlavně o Petru Pithartovi. Koho lidovci nakonec podpoří, budou řešit na dnešní celostátní konferenci, která má začít ve čtyři hodiny.