Výpadek centrálního řídícího počítače zkomplikoval dopravu v Praze

Praha - Selhání počítačů způsobilo velké dopravní problémy v centru Prahy. Chyba způsobila, že ráno fungovaly semafory v tzv. nočním režimu. Kvůli nesprávné funkci semaforů se v Praze dnes ráno tvořily dlouhé kolony vozidel. Nepřepnuly se na takzvaný denní režim, někde zůstala blikající žlutá, jinde noční intervaly nastavené na méně hustý provoz. Kolem deváté hodiny se semafory podařilo zprovoznit do denního režimu, doplnila pražská policejní mluvčí Eva Miklíková a také mluvčí firmy Eltodo Jan Rafaj.

Výpadek centrálního řídícího počítače zkomplikoval dopravní situaci zejména v centru a širším středu metropole. Miklíková jmenovala Prahu 1, 2, 3 a 10. Zácpy byly například na takzvané Severojižní magistrále a na Vinohradech. Výpadek se pak odrazil i v dalších částech Prahy. „Tvořily se dlouhé kolony, po deváté se začaly rozjíždět,“ řekla policejní mluvčí. 

Semafory by se měly podle ní přepnout do denního režimu mezi 6:00 a 7:00. Vypadlo prý programové vybavení centrálního počítače. „V podstatě zkolaboval centrální počítač,“ řekl Rafaj. Přestalo fungovat dálkové spojení se semafory, které se tak přepnuly na takzvaný místní režim. 

Moderní křižovatky podle Rafaje chyba nepostihla; semafory se tam řídí
podle hustoty provozu automaticky. V centru ale v podstatě nejsou. Technici museli semafory přeprogramovat na denní režim ručně, uvedl Rafaj. Celá řídící ústředna, kterou spravuje policie, by měla být letos vyměněna, dodal.