Komunisté chtějí veřejné hlasování, uvažují o nominaci Bobošíkové

Praha - Komunisté budou před druhou volbou prezidenta podporovat veřejné hlasování. Jejich vedení se dnes rozhodlo, že nebude hlasovat pro Václava Klause a bude na jednání s ostatními stranami prosazovat pětici kandidátů, o nichž mluvilo v neděli.

Poslanecký klub strany nyní jedná o tom, zda navrhnout europoslankyni Janu Bobošíkovou nebo do volby jít bez vlastního kandidáta. Ostatní jména, o kterých komunisté uvažovali, již prý ve hře nejsou.

„Jediným, kdo připadá v úvahu, je paní Bobošíková. Teď to bude celý den kvasit. Debatujeme o tom, jestli se deset z nás má pod její nominaci podepsat,“ řekl místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Na otázku, zda by on sám připojil svůj podpis pod návrh na kandidaturu paní Bobošíkové odpověděl, že nikoliv. Komunisté se podle něj ale budou o nominaci Bobošíkové dále dohadovat. Z Dolejšova vyjádření přitom vyplynulo, že taktikou KSČM je vyčkávat a vyvíjet tak tlak na lidovce, kteří také nemají jednoznačný postoj k prezidentským kandidátům.

KSČM pro kandidaturu Bobošíkové má své podmínky. Splnit by podle něj musela pět bodů, které si komunisté již dříve stanovili jako hlavní kritéria pro prezidentské kandidáty. Chtějí například, aby kandidát byl proti smlouvě o umístění amerického radaru v ČR, prosazoval referendum o této otázce. KSČM jde i o to, jak se uchazeči o prezidentskou funkci staví k vládním ekonomickým reformám. Vyžadují také rovný přístup ke KSČM.

Komunisté se již dnes dopoledne rozhodli, že před druhou volbou budou podporovat veřejné hlasování. Vedení strany také oznámilo, že komunisté nebudou hlasovat pro Václava Klause. Janu Švejnarovi ale podporu neslíbili. Lhůta pro nominaci kandidátů na prezidenta vyprší dnes o půlnoci.