Soud zahájil hlavní líčení s Koženým

Praha - Městský soud v Praze dnes zahájil hlavní líčení s bývalým prezidentem Harvardských investičních fondů Viktorem Koženým a jeho kolegou Borisem Vostrým. Za podvod a porušování povinnosti při správě cizího majetku jim hrozí až 12 let vězení. Policie je stíhá jako uprchlé.

Soud dnes také začal vyslýchat prvního svědka, Zdeňka Častorála. Ten
koncem roku 2000 nastoupil na pozici likvidátora Harvardského průmyslového holdingu a později v případu podal trestní oznámení. V dalších dnech budou následovat další výslechy Častorála. Podle předsedy senátu městského soudu Dušana Pašky potrvá jednání ještě minimálně půl roku.

Jedním z úkolů soudu bude zjistit, kde se v tuto chvíli nacházejí směnky za zhruba 10 miliard. Viktor Kožený se s Borisem Vostrým z Baham a Belize navzájem obviňují, kdo je viníkem a kde se nachází peníze. „Posledním známým parkovištěm peněz jsou trusty číslo jedna a dvě na Belize, které zde se svými společníky založil Boris Vostrý. Dá se však předpokládat, že Viktor Kožený, který si platí nejdražší právníky na světě, má k financím také přístup,“ uvedl Michal Fiala, redaktor ČT, který byl s Koženým několikrát v kontaktu.

Jednání o vydání Viktora Koženého z Baham jsou na mrtvém bodě. Žádost, která byla ministerstvem spravedlnosti adresována na Bahamy v dubnu 2005, byla postupně doplňována. Ministerstvo však zatím nemá nové informace o tom, jestli Bahamy považují žádost za naprosto kompletní, aby mohl začít soud o vydání Viktora Koženého z Baham do Prahy. „Pokud by došlo k zahájení soudu o vydání Koženého z Baham, přičemž je u nás stále stíhán jako uprchlý, a eventuálně by byl vydán během soudu v Česku nebo po jeho skončení, pak by Viktor Kožený mohl zažádat o obnovu procesu,“ komentoval dále Michal Fiala.

Žaloba, která případ popisuje, má 411 stran. Poškozených akcionářů v harvardském průmyslovém holdingu mělo být asi čtvrt milionu. Celá akce se odehrála v rozmezí let 1995 až 1997 a celková škoda se vyšplhala na 16 miliard korun. Principem tunelování bylo přelévání peněz mezi dvěma společnostmi, které byly navzájem propojené. Peníze vytunelované z Harvardských investičních fondů skončily v rukou Viktora Koženého a jeho kolegy Borise Vostrého.