Oběti autonehod loni nejčastěji umíraly kvůli rychlé jízdě aut

Praha - Oběti autonehod loni nejčastěji umíraly při nehodách, jejichž příčinou byla nepřiměřená rychlost. Téměř stejně vysoký podíl lidí zemřel kvůli nesprávnému předjíždění. S velkým odstupem následuje nedání přednosti v jízdě a nesprávný způsob jízdy. Vyplývá to ze statistik Policejního prezidia ČR, které dnes poskytl jeho mluvčí David Kubalák. Kvůli neohleduplnosti řidičů chystá policie v nejbližších dnech rozsáhlou dopravně bezpečnostní akci.

Na tisíc nehod způsobených v roce 2007 nepřiměřenou rychlostí připadá 19,7 usmrcených. U nehod způsobených nesprávným předjížděním je to 19,6 usmrcených, což oproti roku 2006 představuje více než dvojnásobek. Podle policejního prezidia je tato skutečnost důkazem rostoucí agresivity řidičů motorových vozidel a jejich bezohledného chování za volantem.
   
Tento trend přetrvává podle prezidia i letos, zejména v prvních únorových týdnech. Například 5. února zahynulo podle předběžných údajů pět osob, z toho tři kvůli nesprávnému a riskantnímu předjíždění v nepřehledných místech.
   
Policie proto připravuje na nejbližší dny rozsáhlou dopravně bezpečnostní akci zaměřenou na nejtragičtější příčiny nehod. Soustředit se bude především na kraje, ve kterých se loni a v prvních týdnech letošního roku stalo nejvíce smrtelných dopravních nehod. V letošním roce zatím vede statistiku úmrtnosti při autonehodách Severomoravský, Středočeský, Jihomoravský a Východočeský region.   

Vydáno pod