V Česku budou pojízdné policejní stanice

Brno - Policisté budou vyjíždět za občany v pojízdných policejních stanicích. Celkem na ně bude upraveno 80 mikrobusů. V každém z okresů České republiky bude alespoň jedna mobilní stanice. Řekl to dnes ministr vnitra Ivan Langer (ODS). Cílem projektu je přispět k většímu bezpečí občanů a v neposlední řadě jim ušetřit cestu do stálých služeben. Do terénu vyrazí pojízdné stanice ještě do konce letošního roku.

Každé z vozidel bude zařízeno v podstatě jako kancelář s počítačem připojeným na internet. Pořízení jednoho automobilu přijde podle hrubých odhadů na milion korun. Ministerstvo vnitra teprve vypíše výběrové řízení na dodání nových vozidel.     

Pojízdné policejní stanice by měly být mnohem komfortnější než současné mikrobusy dopravní policie značky Volkswagen, které jsou k vidění například na místech dopravních nehod.     

Nové stroje dostanou nejen dopravní policisté, ale využívat by je měla i pořádková policie. S mikrobusy bude vyjíždět například do oblastí, které jsou z bezpečnostního hlediska rizikové.    

„Nápad je to dobrý. Rozhodně máme zájem, aby k nám pojízdná policejní stanice zajížděla,“ řekl dnes starosta Klobouk u Brna Zdeněk Bobek. Město již dlouhá léta marně usiluje o to, aby v něm byla obnovena policejní stanice. Policejní prezidium mu ale nevyhovělo s odůvodněním, že k tomu nemá dost policistů.