Změna pravidel pro vyplácení invalidních důchodů by měla zamezit jejich zneužívání

Praha - Vláda prosazuje zpřísnění pravidel pro přiznání invalidního důchodu. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas nevylučuje, že v některých případech jde spíše o trik, jak si přilepšit na sociálních dávkách nebo na daních. Jeho názoru nahrává zvýšení počtu těch, kteří pobírají částečný invalidní důchod, za posledních deset let o více než 40 procent.

Plných invalidních důchodců je v České republice téměř 600 tisíc, částečný invalidní důchod pobírá více než 200 tisíc občanů. MInistr Nečas se domnívá, že lidé systém zneužívají: „Především částečný invalidní důchod je velmi výhodný, protože umožňuje plnou výdělkovou aktivitu neomezeného příjmu a je možno získat celou řadu mimořádných výdajů v rámci systému pomoci zdravotně postiženým a různých dalších sociálních dávek.“   

Doklad o zdravotním postižení například usnadňuje parkování, výrazné jsou i úspory na daních - v případě částečné invalidity 2 a půl tisíce korun, u plné invalidity přes 5 tisíc. Stát ale nemá databázi, která by třeba ukázala, kolik invalidů podniká a jestli počty takových podnikatelů nejsou neobvykle vysoké.

Výdaje na invalidní důchody ze státní pokladny přitom neustále stoupají. Nyní dosahují 20 procent všech financí penzijního systému. Vláda proto na pondělním zasedání schválila změny v systému přiznávání i vypočítávání invalidních důchodů.

Vydáno pod