Komunisté zamíchali kartami v prezidentské volbě - nominovali Bobošíkovou

Praha - Do prezidentské volby vstupuje třetí kandidát - europoslankyně Jana Bobošíková. Nominovali ji komunisté, kteří tak zásadně změnili poměr hlasů pro Václava Klause a Jana Švejnara. Zejména druhému jmenovanému zřejmě přibude vrásek na čele, bez komunistických hlasů by totiž vůbec nemusel postoupit do dalších bojů prezidentské volby.

Komunisté už v průběhu dne avizovali, že to s nominací vlastního kandidáta myslí vážně: „Paní Bobošíková by byla stejně dobrým, ba lepším kandidátem na Hrad, než jsou Václav Klaus a Jan Švejnar,“ prohlásil během dnešního setkání předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. „Je to kandidát, který je v pravém středu politického spektra. Je výraznou osobností české politiky v Evropském parlamentu,“ zdůvodnil výběr předseda strany Vojtěch Filip.

Bobošíková dodala, že s komunisty se shoduje v některých otázkách národních zájmů, zahraniční politiky a energetické bezpečnosti. 
  
Jan Švejnar ale doufal, že se nakonec o prezidentský post utká pouze s Klausem: „Doufám, že třetího kandidáta nepostaví - to by bylo zcela jasně hlasování pro Václava Klause, neboť by to rozštěpilo opozici proti němu.“

Kováčik ale obvinění z případného rozštěpení protiklausovských volitelů odmítá. „Když někdo řekne, že s KSČM jednat nebude a nebude přistupovat na žádné podmínky komunistického klubu, dává najevo, že je to on, kdo celou věc blokuje.“ 

Komentář Strany zelených 

Naráží tak na vyjádření Strany zelených. Ta odmítla jakékoliv ústupky ve vztahu ke komunistickému klubu. Na rozhodnutí KSČM ale zelení napjatě čekali. Připustili totiž, že pokud výsledky jednání budou znamenat, že Švejnar nemá šanci na zvolení, budou možná ještě zvažovat, jakou strategii při páteční volbě zvolí.

Předsedkyně poslanců Strany zelených Kateřina Jacques doufá, že komunisté své rozhodnutí ještě přehodnotí. Ve studiu Dobrého rána vyzvala stranu komunistů, aby se začala chovat státotvorně a využila historické příležitosti a vykročila z izolace spolu s dalšími politickými subjekty, které se dohodly na Janu Švejnarovi.

ČSSD podporuje Švejnara, lidovci váhají, ODS trvá na Klausovi 

Sociální demokraté po skončení dnešní schůze vyslovili opět plnou podporu Janu Švejnarovi a prohlásili, že budou usilovat o veřejný průběh volby. Na nominaci Jany Bobošíkové reagoval předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek s úsměvem: „Já si myslím, že si pánové z komunistické strany ze všech dělají legraci. Blahopřeji jim, tak jak jim určitě poděkuje Václav Klaus za to, že umožnili jeho zvolení.“

Zatímco ČSSD je poměrně jednotná v podpoře Jana Švejnara a veřejné volby, lidovci jsou v otázce prezidenta rozštěpení. Na dnešní celostátní konferenci se sice usnesli, že doporučují v další volbě tajný způsob hlasování, liší se ale názory na to, kterého kandidáta by strana měla podpořit. Členská základna by si na Hradě představovala Jana Švejnara, zákonodárci ale spíše Václava Klause. 
  
Jedinou stranou, která tak zatím své postoje drží beze změny, je ODS. Občanští demokraté trvají na tajné volbě a jejich kandidátem je Václav Klaus.