Městská část Letňany zavádí svůj vlastní systém parkovacích zón

Praha - Pražské Letňany chtějí na konci března zavést svou vlastní parkovací zónu. Během pořádání veletrhů je zde obtížné zaparkovat. Radnice navíc musí počítat s tím, že po zprovoznění nových stanic metra budou chtít ve čtvrti parkovat další řidiči. Městská část poskytuje svým obyvatelům parkovací karty zdarma, a tím nebude zcela následovat systém placeného parkování, který už spustily městské části v centrální Praze.

Bezplatná parkovací karta se už začala vydávat a měla by majitelům umožnit bezplatné a bezproblémové parkování v ulicích Chlebovická, Příborská, Dobratická, Bukovecká a Tupolevova. Zástupce starosty David Kolínský (SZ) vidí tento krok jako jednoznačnou pomoc letňanským motoristům: „Protože není důvod našim občanům znemožňovat parkování, rozhodli jsme se být liberální."
 
Pražský magistrát, který zavedl zóny placeného stání už ve čtyřech městských částech, postup letňanské radnice posuzuje jako řešení, které koncepčně nezapadá do celkové parkovací politiky hlavního města. „Není možné, aby systém na Praze 1, 2, 3, 7 fungoval nějakým způsobem a na Praze 18 fungoval způsobem zcela jiným," vysvětluje důvody svého nesouhlasu náměstek primátora Rudolf Blažek (ODS) a dodává, že městská část Letňany nebude patrně schopná dodržování svých vlastních vyhlášek zajistit.
 
Osm policistů, kteří v okrsku slouží, nemá možnosti, jak by špatně zaparkovaná auta odtáhli. Maximálně mohou na přestupky upozornit. Podle ředitele městské policie Vladimíra Kotrouše hlídky ani nemají takové kapacity, aby mohly nepřetržitě hlídat vybrané parkovací zóny.
 
Letňanští radní jsou přesvědčeni o tom, že jejich zákazy zastavení budou řidiči respektovat. Také se chystají připojit k parkovacímu systému již zavedenému v Praze 1,2,3 a 7. Jenže ten má velmi složitou agendu dopravního značení, a tak bude trvat nejméně rok, než by mohl fungovat i v Letňanech.