Babybox zachránil třídenní holčičku

Praha - Asi třídenní holčičku našli lékaři v úterý těsně před půlnocí v babyboxu v pražském Hloubětíně. Novorozeně u sebe nemělo žádné doklady a bylo vidět, že se narodilo mimo porodnici. Podle primáře GynCentra Petra Pýchy je holčička v pořádku a brzy tak může mít novou rodinu. Nyní je v péči novorozeneckého oddělení jedné z pražských nemocnic. V hloubětínském babyboxu je to již osmé odložené dítě. Celkem se tímto způsobem podařilo v Česku zachránit jedenáct dětí.

Dítě u sebe nemělo rodný list ani dopis. „Je to ta lepší varianta. Pokud rodiče k dítěti rodný list přiloží, komplikují mu tím život i následnou adopci,“ poznamenal zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess. Do hloubětínského babyboxu bylo naposledy odloženo dítě loni v prosinci. „Nemyslel jsem si, že potřeba odkládat děti bude taková,“ dodal Hess.

Babyboxy jsou v ČR zatím na šesti místech - v Praze, Brně, Olomouci, Kadani, Zlíně a Pelhřimově. Další by měl být otevřen 6. března v Ústí nad Orlicí a do konce června i v Mladé Boleslavi a Sokolově. Celkem se jich v Česku plánuje alespoň 21.