Cena komunistických hlasů stoupá, podporu Švejnara chtějí vyměnit za radar

Praha - Komunisté jsou ochotni při páteční volbě prezidenta podpořit Jana Švejnara za předpokladu, že sociální demokraté a zelení budou respektovat většinový názor českých občanů a zaváží se, že nepodpoří umístění radarové základny v České republice. Novinářům to dnes řekl šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik. Zveřejnil tak druhou část úterního usnesení jednání komunistů o nadcházející druhé volbě prezidenta.

Druhou podmínkou je, že ČSSD a Strana zelených uzavřou s KSČM pakt o neútočení a slušnosti ve vzájemných vztazích. Poslední podmínkou je, že Jan Švejnar by jako prezident měl podle komunistů mít také rovný přístup ke všem stranám a neměl by obcházet ústavu.

Kováčik uvedl, že KSČM Bobošíkovou před její nominací s tajnou částí usnesení seznámila. Ponechala prý zcela na navrhovatelích, jakou zvolí taktiku. „Bobošíková se v této chvíli může spolehnout na to, že pro ni zvedneme ruku v případě, že jednání nedopadnou jinak,“ uvedl Kováčik.

„Ať bude volba veřejná nebo tajná, že nikdo z poslanců ani ze senátorů KSČM nebude volit Václava Klause a neučiníme ani nic proto, aby byl zvolen s nepřímou podporou,“ vysvětlil stanovisko KSČM Kováčik. 

Sociální demokraté jsou ochotni o komunistických podmínkách jednat, naopak zelení, kterým je výzva KSČM také určena, považují komunistickou strategii za nepřijatelnou.

„Je to podnět k jednání,“ reagoval šéf poslanců ČSSD Michal Hašek. I místopředseda sociální demokracie Milan Urban řekl, že dlouhodobé postoje jeho strany například k radaru nejsou se současnou výzvou komunistů v rozporu. Připustil ale, že postoj zelených bude komplikovanější.

„My jsme jasně řekli, že otázku umístění amerického radaru v České republice s volbou prezidenta nebudeme spojovat,“ řekl novinářům místopředseda zelených Ondřej Liška. Takzvaný pakt o neútočení lze podle něj v politice uzavřít jen formou koaliční smlouvy. "A tu se s
komunistickou stranou uzavřít nechystáme," dodal. Strategii před druhou volbou projedná předsednictvo nejmenší vládní strany ve čtvrtek, dodal s tím, že zelení nadále podporují veřejnou volbu a na Hradě si přejí Švejnara.

Přesto, že Jan Švejnar je u komunistů stále ve hře, rozhodnutí nominovat Janu Bobošíkovou do páteční prezidentské volby platí. O Bobošíkové chtějí jednat, protože jsou přesvědčení, že by byla lepší prezidentkou než Jan Švejnar. Stále také podle Kováčika platí, že nikdo z poslanců KSČM nebude volit Václava Klause a neučiní nic, aby byl zvolen s jejich podporou.

Úterní rozhodnutí komunistů vzbudilo rozhořčené reakce v politických stranách podporujících Švejnarovu kandidaturu. Zelení podle šéfky poslaneckého klubu zelených Jacques očekávají, že komunisté nominaci stáhnou.
 
Komunisté ale odmítají, že by Janu Bobošíkvou použili pouze ke zvýšení své ceny při dalších jednáních. „Ten krok lze vykládat různě a mohou zde být nejrůznější spekulace, ale pro mne je to každopádně velká čest a velká zodpovědnost,“ vyjádřila se ke své nominaci Jana Bobošíková.
 
Jana Bobošíková ale nemá stoprocentní podporu ani u komunistů. Poslanecký klub její nominaci nepřijal jednomyslně, ale většinově. Proti už se vyjádřili místopředseda strany Jiří Dolejš a senátor Vlastimil Balín.
 
Sociální demokraté se na svém jednání znovu shodli na podpoře Jana Švejnara a veřejné volby. „Myslím, že pánové z komunistické strany si ze všech dělají legraci a já jim gratuluji, stejně jako jim asi poděkuje Václav Klaus za to, že umožnili jeho znovuzvolení,“ komentoval rozhodnutí komunistů předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek.
 
Bobošíková asi nemůže počítat ani s hlasy lidovců. „Já se nedomnívám s jistotou hraničící 100 procent, že by někdo z nás dal Janě Bobošíkové nějaký hlas,“ sdělil názor KDU-ČSL předseda lidovců Jiří Čunek.

Vydáno pod