Sněmovna neschválila zákon o střetu zájmu, podpořila ale nasazení agentů

Praha - Poslanci během středeční schůze schválili několik zákonů. Jeden z nich se týká zavedení policejních agentů, kteří by se měli uplatnit především v boji proti korupci. Jejich nasazení bude podléhat přísným pravidlům. Měl by o něm na základě žádosti policie a státního zástupce rozhodnout vrchní soud. Při souhlasu musí být navíc jasně řečeno, proč a na jak dlouho se povolení vydává a jakým způsobem bude možné agenta identifikovat. Agentem se mohou stát pouze příslušníci Policie ČR.

Prošel také zákon o místním referendu. Pro jejich platnost by měla stačit 35procentní volební účast, oproti současné nadpoloviční účasti.

Do detenčních ústavů, jejichž zřízení sněmovna také schválila, budou umístěni nebezpeční agresoři a sexuální devianti, kteří byli více než dvakrát trestaní a ochranné léčení u nich nemělo žádný efekt. Nebezpeční pachatelé v současné době pobývají v psychiatrických léčebnách, které ale nejsou na jejich ostrahu dostatečně vybaveny.

Návrh sociálních demokratů změnit zákon o střetu zájmů sněmovna zamítla. Příbuzní a partneři politiků, soudců ani žalobců nebudou zatím muset zveřejňovat informace o svém majetku.