Rozsudek nad Zelenkou by mohl být vynesen 21. února

Hradec Králové - U Krajského soudu v Hradci Králové pokračuje od pondělí přelíčení s bývalým zdravotníkem Petrem Zelenkou. Soud zatím vyslechl další svědky a znalce a do pátku má na programu čtení listinných důkazů. Hlavní líčení bude pokračovat 19. a 21. února. Pokud nebudou další návrhy na doplnění dokazování, mohl by být rozsudek vynesen už ve čtvrtek 21. února.

Zelenka byl obviněn ze 17 skutků. V deseti případech se jedná o vraždu ve stadiu pokusu, v sedmi případech o dokonaný trestný čin vraždy. Pokud bude vina Zelenkovi prokázána, hrozí mu doživotní vězení. Obhájce Jan Herout ale chce navrhnout klinické vyšetření jeho duševního stavu a vypracování dalšího znaleckého posudku z oboru soudního lékařství. „Stávající znalecký posudek považuji za nedostatečný,“ řekl Herout.

Soudní znalci se shodli na tom, že Zelenku vzrušovala představa moci nad ostatními a měl potřebu intenzivních prožitků. Odmítli ale tvrzení, že by byl duševně nemocný. Klinický posudek na jeho psychický stav není podle znalců nutný. Zelenka posudky označil za neobjektivní.