Zelení se s komunisty na podpoře Švejnara nedohodli

Praha - Zelení dnes jednali s komunisty o nadcházející volbě prezidenta. Předseda nejmenší vládní strany Martin Bursík poté uvedl, že to nebyla schůzka o dodatečných požadavcích, které si KSČM stanovila výměnou za podporu Jana Švejnara. Bursík zároveň varoval, že komunistická nominace europoslankyně Jany Bobošíkové je cestou k nezvolení Švejnara a vítězství Václava Klause, a proto si musí uvědomit důsledky takového kroku.

Bursík uvedl, že KSČM má ještě čas stáhnout kandidaturu Bobošíkové a dát jednoznačnou garanci, a to nejlépe písemnou, že ve všech kolech druhé volby všichni její zákonodárci podpoří Švejnara. Pokud tak neučiní, musí si uvědomit, že budou odpovědni za Klausovo znovuzvolení, byť nepřímo, uvedl Bursík. Komunisté ale tvrdí, že nemohou slíbit Švejnarovi své hlasy bez závazku zelených, že odmítnou americký radar v České republice. „Toto jsme neuzavřeli,“ konstatoval Bursík s tím, že jednání budou pokračovat.

Ačkoliv komunisté v úterý navrhli do prezidentského úřadu Bobošíkovou, dnes zveřejnili podmínky o možné podpoře Švejnara. Pokud by sociální demokraté a zelení odmítli umístění amerického radaru a uzavřeli s KSČM pakt o neútočení, jsou připraveni Klausovu rivalovi hlasy slíbit. Požadují rovněž, aby Švejnar ke všem politickým stranám přistupoval stejně a neobcházel ústavu.

Zelení ale radar s prezidentskou volbou spojovat nehodlají, pakt za neútočení vnímají jako faktickou koaliční smlouvu a celou strategii komunistů jako politické vydírání. Sociální demokraté jsou připraveni o podmínkách s KSČM jednat.