Čtyři nápisy fixem v tramvaji = půl roku ve vězení pro sprejera recividistu

Ostrava - Šest měsíců vězení za čtyři nápisy fixem v tramvaji a škodu 330 korun. Tak mimořádně přísný trest dnes udělil ostravský okresní soud devatenáctiletému Tomášovi Pastrňákovi z Ostravy. Velmi aktivního sprejera od vandalství neodradily ani předchozí tresty - podmínka a stovky hodin obecně prospěšných prací. Na řadu tak přišel nepodmíněný trest a nenapravitelný mladík musí za zločin s minimální škodou do vězení. Sám Pastrňák přiznává, že má na svém kontě víc jak 100 obrazců či nápisů. Rozsudek je pravomocný.

„Nepodmíněný trest jsme museli uložit. Nebyla jiná varianta. Vyčerpali jsme všechny možnosti. Jak podmínku, tak obecně prospěšné práce. Nic k nápravě obžalovaného nevedlo,“ řekl dnes soudce ČTK.

V minulých letech Pastrňák dostal za sprejerství podmínku. Podruhé se
dostal k soudu v září 2006. Tehdy odešel s trestem obecně prospěšných
prací. Odpracovat měl 400 hodin, k čemuž se moc ale neměl. Zatím stihl jen 15,5 hodiny. Zbývající hodiny se mu tak mají přeměnit na dny ve vězení. „400 hodin odpovídá přibližně dalším šesti měsícům,“ vysvětlil soudce.

Pastrňák, který tak může ve vězení strávit až rok, se po vynesení rozsudku vzdal práva na odvolání. „Člověk musí pykat za své činy,“ řekl ČTK odsouzený mladík. Také státní zástupkyně se vzdala práva na odvolání, rozsudek je tak už pravomocný.

Soudce po vynesení rozsudku řekl, že v poslední době nejsou nepodmíněné tresty pro sprejery ojedinělé. Od roku 2001 ostravský okresní soud řešil téměř 120 podobných žalob za sprejerství. „Někteří odsouzení šli do vězení. Stejně jako v tomto případě už předtím soud vyčerpal všechny možnosti a nic k nápravě nevedlo,“ vysvětlil.

Pastrňák si rizika, že může jít v případě dopadení do vězení, byl vědom.
Přesto společně s dalším známým, kterého se nepodařilo dopadnout, loni 15. září v tramvaji vypůjčeným fixem napsal čtyři nápisy. "Chtěl jsem si
zavzpomínat na svoje sprejerské období," vysvětlil pak policii mladík,
který v prostředí autorů nelegálních grafity působil pod zkratkami Mote a
později Zeko.

„Už jsem s tím definitivně skončil,“ dodal odsouzený mladík. Tvrdí, že
stejně jako pro něj, tak i pro mnoho dalších na nelegální čmárání vznikla
závislost. „Je to stejné jako drogy,“ tvrdí Pastrňák. Soudce uvedl, že
podobnou obhajobu předkládají i další souzení sprejeři. "Je to pro ně
adrenalin, vzrušení," vysvětlil.