Zakázka MF na elektronickou státní pokladnu možná není zákonná

Praha - Ministerstvo financí vyhlásilo veřejnou soutěž na elektronickou státní pokladnu, tedy počítačový systém, který zaznamenává, jak jednotlivé úřady hospodaří s penězi z rozpočtu. Atraktivní zakázku ale provází nejasnosti na straně zadavatele, který odmítá sdělit podrobnosti a kritéria veřejné soutěže.

Ministerstvo financí nechce zveřejnit, na základě jakých kritérií vybere firmu, která zakázku za minimálně dvě miliardy korun získá. Podle slov vedoucího projektu Pavla Nevšímala nemůže ministerstvo zveřejnit výběrové materiály, protože obsahují obchodní tajemství a know-how.

Veřejná soutěž na elektronickou státní pokladnu probíhá od začátku netradičně. Samotnému tendru předcházel tzv. soutěžní dialog, který měl vyjasnit, jak by mělo znění zakázky pro firmy vypadat. Ovšem ministerstvo v zadávací dokumentaci údajně odkazuje přímo na konkrétní parametry společnosti SAP.

Šance, že by ve finále mohl zakázku získat někdo jiný, je podle odborníků minimální, domnívají se proto, že zadání ministerstva neodpovídá zákonu. „V nabízených řešeních soutěžního dialogu se nevyskytli tak standardní a velcí zájemci, jako je firma SAP,“ brání se Pavel Nevšímal.

Podle ředitele Antimonopolního úřadu Martina Peciny státní zakázky na informační technologie obecně přitahují porušení zákona. „Není možné uvést, jaký typ nebo od jakého výrobce má být software poskytnut, a to i v případě operačních systémů,“ vysvětluje.

Vítěze lukrativního tendru vyhlásí ministerstvo během několika měsíců. Kompletní projekt státní pokladny by měl fungovat od roku 2010.