Průzkum pro ČT: Většina Pražanů podporuje stavbu knihovny

Praha - Spor o projekt Národní knihovny od Jana Kaplického začíná sklouzávat k diskusi o pozemcích: Soutěž totiž byla vypsaná na pozemek na pražské Letné, ale ještě před změnou územního plánu. Debata zaujala i veřejnost, což potvrzuje exkluzivní průzkum agentury STEM pro Českou televizi. Pro knihovnu se vyslovilo 60 procent Pražanů.

Menší nadšení z tzv. chobotnice mají ale ostatní obyvatelé Česka, 56 % by jich dalo avantgardní stavbě červenou. Ředitel agentury STEM Jan Hartl poukazuje na další zajímavé zjištění: knihovnu totiž podporují voliči ODS. Z výsledků také vyplývá, že se dotazovaným nelíbí chování pražského primátora Pavla Béma. Téměř polovina s jeho postupem v kauze „knihovna“ nesouhlasí.

A kde má nová Národní knihovna stát? Nejvíc mimopražských obyvatel by si ji představovalo jinde než na Letné, pro původní místo je ale 43 % Pražanů. A právě o pozemek na Letné teď jde. „Před dvěma roky jsme jako poradní sbor odsouhlasili, že ten pozemek na Letné je vhodný,“ říká Petr Malinský, předseda Sboru expertů Odboru památkové péče.

Návrh knihovny ale podle Útvaru rozvoje hlavního města přesahuje původně vymezený prostor a zasahuje do zeleně. Podle ředitele útvaru Bořka Votavy stavba vybočuje natolik, že se nejedná o nějaké desítky metrů, ale o daleko větší plochu. Magistrát sice po vyhlášení soutěže sliboval, že změnu plánu schválí, dosud to ale neudělal.

Národní knihovna by měla stát skoro dvě miliardy korun. Soutěž už spolkla 28 milionů. Knihovna teď ale nemůže čerpat další peníze. „Příští rok by mohla dostat dalších 218 milionů - podmíněno je to ale například tím, že koupí pozemky,“ vysvětluje mluvčí ministerstva kultury Marcela Žižková.

Osud Kaplického návrhu teď bude v rukou speciální komise, tu už dává dohromady primátor. Chce do ní pozvat architekty, odborníky i samotného autora stavby. Pracovní skupina, která bude rozhodovat o tom, jestli se ve výhledu na Prahu objeví i Kaplického oko, by se měla sejít do 14 dnů.