Na budovu BIS se střílelo, zrovna tam byli poslanci

Praha - Na budovu Bezpečnostní informační služby (BIS) v Praze někdo ve čtvrtek střílel. Stalo se tak v době, kdy tam sněmovní komise pro kontrolu BIS jednala o úniku tajných dat z této zpravodajské služby. Ministr vnitra Ivan Langer dnes poslancům oznámil, že zatím není jasné, zda šlo o úmysl někoho zranit, provokaci či náhodu.

Incident se stal kolem 10:00. Z míst, která nejsou pod dohledem kamerového systému, kdosi vystřelil jednu kulku z dosud neidentifikované zbraně, uvedl ministr. Na místo okamžitě dorazila policie, která ohledala místo útoku a vyjmula z pláště budovy jeden projektil. „Žádný z poslanců nebyl v ohrožení, neboť komise zasedala v jiné části budovy,“ prohlásil Langer.

Také mluvčí BIS Jan Šubert řekl, že poslanci nebyli incidentem nijak ohroženi. Případ vyšetřuje inspekce BIS i policie a nalezenou kulku nyní zkoumá kriminalistický ústav. Výstřel prý s naprostou jistotou vyšel z prostoru mimo areál tajné služby. Jde o vůbec první podobný útok na BIS.

Podle předsedy komise Jeronýma Tejce se odjezd poslanců z budovy BIS obešel bez zvláštních bezpečnostních opatření.

Langer uvedl, že zatím je obtížné říct, co bylo důvodem střelby. „Zda bylo motivem někoho zranit, nebo se jednalo pouze o provokaci,“ uvedl. Ministr slíbil, že až získá od vyšetřovatelů více informací, bude neprodleně informovat zástupce poslaneckých klubů.

Případ vyšel najevo dnes dopoledne, kdy si vzal na schůzi slovo místopředseda dolní komory Lubomír Zaorálek a o incidentu, o němž se dozvěděl od členů komise, veřejně mluvil. „Tady opravdu nejde o politizaci, ale vyjasnit si, co se vlastně stalo. A to skutečně jasné není,“ řekl poté novinářům.

Tejc uvedl, že členové komise se o střelbě dozvěděli přímo od ředitele BIS Jiřího Langa. Stalo se tak ještě během čtvrtečního zasedání v sídle tajné služby. Původně o události nechtěli hovořit, aby nenarušili vyšetřování. Když ale bylo jasné, že se informace o incidentu stejně nepodaří utajit, rozhodli se promluvit.

Tejc upozornil na to, že budova BIS leží v hustě osídlené oblasti Prahy 5. Střelba tedy mohla ohrozit více lidí, uvedl. Z jeho slov vyplynulo, že střelbu sám neslyšel. „Ta budova je samozřejmě zabezpečena takovým způsobem, aby nedocházelo k pronikání zvuků ani tam, ani ven,“ uvedl šéf komise.

Členka komise Kateřina Jacques potvrdila, že informaci o střelbě dostali poslanci od Langa již během jednání v budově kontrarozvědky. „Na průběh toho jednání to nemělo vůbec vliv,“ řekla. Incident by podle ní měl být vyšetřen, je ale zbytečné ho dramatizovat a dávat do souvislosti s ohrožením poslanců.

Areál, kde sídlí BIS, se skládá z několika budov, ale i garáží a technického zázemí. Je chráněn kamerami i plotem s čidly signalizujícími případný pokus o jeho překonání. Areál, kde v současné době probíhají stavební práce, hlídají z venku policisté ochranné služby. Uvnitř ji zabezpečuje sama BIS.

Poslanecká komise v sídle BIS jednala o úniku tajných informací z civilní kontrarozvědky. Podle dostupných informací data před třemi lety vynesl bývalý pracovník BIS, v době úniku byly informace již tři roky staré. Údajně byly tyto údaje ohroženy, ale nikoli zneužity, tvrdí podle Tejce BIS.

ČSSD podle svého předsedy Jiřího Paroubka bude chtít od ministra vnitra slyšet vysvětlení střelby na budovu kontrarozvědky. „Protože to je silně neobvyklý jev, když se uprostřed města střílí, protože tam to není žádná odlehlá část, ale velice zalidněné sídliště,“ uvedl opoziční lídr. Langer by měl poslancům také říci, jak zajistí ochranu před podobnými útoky. Čtvrteční událost ovšem Paroubek nevnímá jako útok na poslance ČSSD.