Starostové obcí chtějí peticí dosáhnout referenda o OH

Praha - Starostové menších měst a obcí chtějí, aby se o případné olympiádě v Praze konalo referendum. Obávají se toho, že hry uberou peníze z jejich rozpočtů. Jejich mluvčí, senátorka Jana Juřenčáková doručila na magistrát petici s více než tisícovkou podpisů Pražanů za vypsání všelidového hlasování o olympiádě.

Podpisová akce vznikla podle senátorky na základě loňských slov primátora Pavla Béma (ODS) o tom, že pokud by o olympiádě mělo být referendum, tak ať je celostátní. „Není to nic jiného, než co chtěl on. Opravdu jsme ho vzali za slovo,“ uvedla Juřenčáková. Zadlužená Česká republika není připravena olympiádu zaplatit, dodala.

„Nejsme proti olympiádě, chceme vtáhnout do této problematiky naše voliče s tím, ať se sami rozhodnou, zda naše země utáhne olympiádu nebo nikoli. A to bude na jejich odpovědnosti,“ myslí si starosta městyse Chotěvov a signatář petice Ladislav Šifta (ODS). „Musíme přihlížet i k tomu, že nevíme, jak se bude olympiáda v roce 2016 platit, jaká bude ekonomika, kdo bude na magistrátu a potažmo i u nás v zastupitelstvech. Jinými slovy si chceme chránit naše rozpočty.“

Organizátoři petice chtěli předat archy přímo Bémovi, ten je prý ale odkázal na podatelnu. „Petici přijmeme a budeme se jí jako každou jinou zabývat,“ řekl novinářům mluvčí magistrátu Jiří Wolf. Podle zákona by měli petici projednat do dvou měsíců zastupitelé.

Návrh zákona o referendu k olympiádě sepsal zastupitel obce Vysoké Pole Stanislav Polčák již v září. Pokud by se všelidové hlasování uskutečnilo a obyvatelé by se vyslovili pro olympiádu, bylo by to podle starostů jejich suverénní rozhodnutí s vědomím, že hry budou na úkor řady jiných potřebných věcí. „Bez referenda by však Praha měla hry financovat sama a případný zisk si také ponechat,“ uvedl starosta Chotětova Ladislav Šifta.

Do souboje o pořádání letních olympijských her v roce 2016 se Praha oficiálně zapojila začátkem září. Primátor Bém a prezident Českého olympijského výboru Milan Jirásek podepsali dopis deklarující zájem Prahy o hry usilovat.

Podle ekonomické studie z roku 2004 by hry stály téměř 136 miliard korun a přinesly by celkový zisk 25 miliard korun. Dalších asi 490 miliard korun by stála nutná dopravní a jiná infrastruktura, kterou však Česká republika podle zastánců her potřebuje i bez nich. Jen sama kandidatura bez ohledu na výsledek přijde podle studie na půl miliardy korun.