Francie zesílí boj proti alkoholu za volantem, ale nezakáže ho

Paříž - Francouzský premiér François Fillon dnes oznámil nová opatření proti alkoholu za volantem a další kroky s cílem dál snížit nehodovost. Nepatří ale mezi ně úplný zákaz požívání alkoholu, který platí například v České republice. Ve Francii tudíž bude nadále možné řídit s až 0,5 promile alkoholu v krvi.

Fillon oznámil, že řidič, který bude podruhé přistižen s vyšší než povolenou hladinou alkoholu v krvi, bude musit svůj vůz vybavit zařízením, které zabrání jeho nastartování v případě, že řidič požil alkohol. Totéž zařízení bude do začátku školního roku 2009/2010 namontováno do všech školních autobusů a bude prozkoumána možnost vybavit jím i ostatní autobusy. Vláda chce také zakázat prodej alkoholu u benzinových pump. 

V rámci boje proti příliš rychlé jízdě bude během příštích let instalováno dalších 2500 radarů, které automaticky rozesílají obsílku s pokutou majitelům vozů překročivších povolenou rychlost. Počet těchto radarů se tak proti dnešku zdvojnásobí. 

Mezi další ohlášená opatření patří konfiskace auta, jehož řidič nebude mít řidičský průkaz nebo bude opětovně přistižen, jak jede příliš rychle, pod vlivem alkoholu nebo pod vlivem drog. Tvrději bude stíhán obchod s body v řidičských průkazech, který se rozmohl na internetu, a v případě zabití při dopravní nehodě bude až do soudního rozhodnutí automaticky odebrán řidičský průkaz. 

Cílem vlády podle Fillona je dosáhnout do roku 2012 snížení počtu obětí dopravních nehod na méně než 3000 ročně. 

Snížení počtu mrtvých na silnicích bylo už jednou z priorit bývalého prezidenta Jacquesa Chiraka. Prakticky to měl na starosti tehdejší ministr vnitra a nynější prezident Nicolas Sarkozy, který vsadil hlavně na tvrdší postup proti neukázněným řidičům. Výsledkem bylo snížení počtu obětí o čtyřicet procent během pěti let. Loni zemřelo na francouzských silnicích 4615 lidí.