Výhrůžný dopis se střelným prachem dostal i senátor Barták

Praha - Výhrůžný dopis kvůli prezidentské volbě dostal další zákonodárce, a to nezávislý senátor Karel Barták z klubu KDU-ČSL. Dopis prý objevil ráno v Senátu ve své poště a předal jej policii. Podobný dopis již dříve dostal také další senátor KDU-ČSL Josef Kalbáč, který minulý pátek hlasoval pro prezidenta Václava Klause. Také Barták je označován za Klausova volitele, sám však nikdy veřejně neřekl, komu dá svůj hlas.

Výhrůžné dopisy podle dostupných informací dostalo celkem sedm zákonodárců. Už v úterý dostali zásilky, které ale obsahovaly kulky ze střelné zbraně, tři poslanci a dvě senátorky, které také volily Klause. V symbolice mafie taková zásilka znamená poslední varování před smrtí. Dopisy měly podle policie razítko pošty v Praze 10 a rozeslal je jeden člověk, uvedl deník Mladá fronta Dnes. Podle něj policie dopisy poslala na expertizu do Kriminalistického ústavu kvůli zjištění otisků prstů a DNA.

Barták uvedl, že má starost přiměřenou situaci, páteční volby prezidenta se ale zúčastní, protože „vyděračům se neustupuje“. Vzkaz, který Barták v dopise dostal, podle jeho slov zněl: „V pátek jdi do nemocnice. Příště ji neuvidíš.“ Barták je přednostou Ústavu tělovýchovného lékařství.

Minulý týden se prvních tří kol volby prezidenta nezúčastnil, protože nesouhlasí s veřejným vybíráním hlavy státu, v sobotu si kvůli problémům se srdcem, které jsou podle něj dědičné, nechal změřit EKG. Tyto potíže ale podle něj s jeho postojem k volbě prezidenta nesouvisí. Pokud parlament v pátek bude o budoucím prezidentovi hlasovat opět zdvižením ruky, Barták se toho nezúčastní. Pro tajnou volbu je i Kalbáč, který z Hradu odjel kvůli zdravotním problémům v sobotu před třetím kolem první prezidentské volby.

Barták nikdy veřejně neřekl, komu z prezidentských kandidátů dá svůj hlas. Předseda ČSSD Jiří Paroubek uvedl, že senátor se za svou neúčast omlouval Klausovu protikandidátovi Janu Švejnarovi. Barták to označil za zneužití. Uvedl, že kvůli vysvětlení své neúčasti volal asi 12 lidem včetně předsedy Senátu Přemysla Sobotky a předsedy senátorů KDU-ČSL Adalofa Jílka. Ti oba patří mezi Klausovy volitele.

Informace o výhrůžkách a korupčních nabídkách se objevily i v táboře Švejnarových volitelů. Předseda senátorů SNK Josef Novotný oznámil, že mu minulý pátek jeden ze senátorů ODS nabízel zisk dvou milionů korun za to, že místo Švejnara bude volit Klause. Jisté nabídky, ne však finanční, dostal v případě změny svého hlasování i Švejnarův volitel Josef Zoser také z klubu SNK. Další členka této frakce Jana Juřenčáková, která naopak hlasovala pro Klause, dostala kromě obálky s náboji i výhružnou textovou zprávu na svůj mobil.