Příbuzní obětí tragické nehody u Nažidel vysoudili odškodnění

Plzeň - Příbuzní obětí tragické nehody autobusu u Nažidel na Českokrumlovsku vysoudili u Krajského soudu v Plzni odškodnění ve výši 800 000 korun. Soud ve středu rozhodl, že manželé Pudilovi z Karlových  Varů, kteří přišli v roce 2003 při tragédii o čtyři členy rodiny včetně dvou dětí, mají každý nárok na 400 000 korun, potvrdil to dnes soudce Martin Šebek.

Peníze musí manželům vyplatit chomutovská cestovní kancelář Vlna (CK), která organizovala pobyt v Rakousku, z něhož se autobus s cestujícími vracel. Soud tak uznal žalobu pozůstalých, kteří ztrátou svých nejbližších utrpěli nemajetkovou újmu a zásah do svých práv na ochranu osobnosti. Rozhodnutí není pravomocné, firma Vlna se může odvolat. 

Ve věci Josefa a Petry Pudilových už jednou Krajský soud v Plzni rozhodl. V březnu 2004 jim přiznal částku odškodného 2,8 milionu Kč. Kromě 800 000 korun od CK měli dostat dva miliony Kč od přepravce sokolovské společnosti LSK Autobusy. Firmy se proti verdiktu odvolaly a vrchní soud rozhodl v neprospěch manželů. Ti následně podali dovolání k Nejvyššímu soudu, který rozhodnutí zrušil a případ vrátil zpět do Plzně. 

„Protože mezitím přepravce firmu zrušil a byla vymazána z obchodního rejstříku, není po ní co žádat. Zůstala jen CK,“ vysvětlil Josef Pudil. Soudní tahanice pro něj ani manželku nejsou příjemné. Když už ale začali za odškodnění bojovat, chtějí ho dotáhnout do konce. 

Při nehodě Neoplanu u Nažidel 8. března 2003 zahynulo 19 lidí na místě, 20. člověk zemřel na následky havárie později, 26 lidí bylo zraněno. Účastníky nehody byli převážně mladí lidé z plaveckého oddílu TJ Slovan Karlovy Vary vracející se z Alp. Krátce po přejetí českých hranic se autobus zřítil ze sedmimetrového svahu. 

Řidiče autobusu Pavla Krbce poslal českobudějovický krajský soud na osm let do vězení a na deset let mu zakázal řídit motorová vozidla. Podle soudu jel s autobusem příliš rychle a nevěnoval se dostatečně řízení. Navíc měl padělané oprávnění na řízení autobusu. 

Pudilovi byli prvními, kdo cestovní kancelář a přepravce zažalovali. Vloni
v listopadu začal Krajský soud v Plzni řešit další žaloby. Lékařka Natálie
Rubanová, která u Nažidel přišla o manžela a jejíž syn byl těžce zraněn,
chce po Vlně omluvu a 200 000 korun. Po dopravci žádá podíl z likvidačního zůstatku 20 500 Kč. Stejné částky i omluvu požaduje také Jana Kotková, která při tragické nehodě ztratila dceru. 

Zástupce žalovaného Eduarda Knappa, majitele CK, popřel při listopadovém jednání odpovědnost a tvrdil, že je na přepravci. 

Žalovaný dopravce Milan Juršták už v minulosti vyjádřil lítost nad tím, co se stalo. Uvedl, že i on sám by měl nárok na odškodnění, protože proti němu nastala štvavá kampaň. Je prý nemocný, čeká na invalidní důchod. Společnost je od července 2004 v likvidaci. Uvedl, že pro Vlnu jela jeho firma LSK tehdy poprvé, řidiče Krbce si najala jako brigádníka. 

Podle rozhodnutí vrchního soudu, proti kterému si Pudilovi podali dovolání, nesl odpovědnost za nehodu pouze přepravce. Vzhledem k tomu, že už ale firma neexistovala, neměl manželům odškodné kdo vyplatit. Společnost Vlna podle vrchního soudu za havárii nemohla.