Vlček bude s šéfy stran jednat o průběhu prezidentské volby

Praha - Předseda dolní komory parlamentu Miloslav Vlček dnes svolal na 17. hodinu do sněmovny schůzku šéfů parlamentních stran. Chce od nich slyšet, jakou mají představu o průběhu páteční volby prezidenta na Pražském hradě. Hrozí totiž obdobné komplikace jako v prvním kole volby.

Sám prý zatím žádné návrhy nemá, nehodlá totiž suplovat dohodu stran. „Já chci od nich jasně slyšet, co navrhují,“ dodal. Dnešní schůzka s předsedy stran by se měla odehrát ve sněmovně, v prostorách šéfa dolní komory.

Politici se stále nedomluvili na tom, jak budou v pátek volit. Spor o to, zda hlasovat veřejně, či tajně, trvá už několik týdnů. Minulý pátek kvůli němu společná schůze sněmovny a Senátu uvízla v procedurálních šarvátkách a vzájemném obviňování z obstrukcí. Ze zákona je to právě předseda sněmovny, tedy Vlček, kdo schůzi k volbě hlavy státu svolává a řídí.

V tuto chvíli stále probíhají jednání o podpoře Jana Švejnara. Komunisté totiž nominovali vlastní kandidátku Janu Bobošíkovou. Komplikuje se i situace v ODS. Mirek Topolánek měl odvolat z vyjednávacího týmu místopředsedu ODS Pavla Béma. Poslanec ODS Marek Benda k tomu ve studiu Dobrého rána řekl, že premiér jen zužuje tým vyjednavačů. Nicméně Pavel Bém je v tuto chvíli na jednání s KSČM.