Ústecký kraj v březnu upraví jízdní řády autobusů

Ústí nad Labem - Ústecký kraj od 3. března změní jízdní řády autobusů, které dopravují obyvatele menších měst a obcí do práce či do škol. Mluvčí kraje Veronika Kindlová novinářům řekla, že kraj se rozhodl udělat změnu na základě požadavků měst a obcí, kterým mnohé jízdní řády nevyhovovaly. Nové řády platí od loňského 9. prosince, kdy kraj udělal v základní dopravní obslužnosti mnoho změn, například některé vlaky nahradil autobusy.

Podle Kindlové se jízdní řády mění ve většině oblastí regionu, nejvíce pak
v okolí Vejprt a Kadaně na Chomutovsku. Vysvětlila, že u některých spojů kraj pouze posune časy, kdy autobusy jezdí. V jiných případech linky prodlouží nebo zavede jiné, další naopak zruší. 

Jestli budou obce s novými jízdními řády spokojené, zatím není jasné. Gabriela Schloserová z odboru správy majetku města Vejprty dnes ČTK řekla, že s krajskými úředníky o požadavcích jednali. Zda všem přáním vyhověli, ale vedení města neví, protože nové jízdní řády dosud nezná. 

Kindlová dodala, že autobusová doprava bude Ústecký kraj letos stát více než v minulém roce, zvláště kvůli navýšení daně z přidané hodnoty z pěti na devět procent. Náklady na jeden kilometr podle ní vzrostou o 2,8 procenta. Letos tak dá kraj za dopravu zhruba 750 milionů korun, o sedmdesát milionů více než loni. 

Problémy s veřejnou dopravou Ústecký kraj řeší již více než dva roky. V
roce 2006 zrušil smlouvu Dopravnímu podniku Ústeckého kraje, který zajišťoval osmdesát procent dopravy v regionu. Spor se v srpnu téhož roku vyhrotil natolik, že firma na čtyři dny dopravu přerušila. Kraj si nakonec našel nové dopravce, spor obou stran dosud řeší soudy.