Bobošíková: Nominace mi umožňuje hovořit o tom, co občany pálí

Praha - Vojtěch Filip odmítá všechny spekulace, že nominování Jany Bobošíkové jako prezidentské kandidátky není myšleno vážně. Svůj výběr zdůvodňují komunisté tím, že na rozdíl od ostatních dvou kandidátů splňuje Bobošíková jejich představu o prezidentovi České republiky. Europoslankyně chápe svou nominaci jako možnost veřejně hovořit o tom, „co pálí nejen mě, ale i další občany této země“.

Jediná Bobošíková se nebála utkat se Švejnarem

Komunisté uvažovali před první volbou i o jiných jménech pro nominaci do boje o prezidentský post. Všichni oslovení ale buď návrh KSČM odmítli, nebo svou kandidaturu podmínili tím, že nebude kandidovat Jan Švejnar, neboť má i jejich sympatie. Jediná, kdo si takovou podmínku nekladl, byla Jana Bobošíková.

„Prostřednictvím svých navrhovatelů dostávám možnost veřejně promluvit do volby hlavy státu a hovořit o tom, co pálí nejen mě, ale i další občany této země. Projevy kandidátů v první volbě sice byly o dalekosáhlých globálních problémech a technice moci, ale občan se z nich, stejně jako z atmosféry Hradu, vytratil,“ zdůvodnila své pohnutky k přijetí nominace Bobošíková.

Poslankyně Evropského parlamentu se přiklonila jednoznačně na stranu veřejného hlasování v pátek a přímé volby prezidenta v budoucnu.

Filip: Klaus má stejnou šanci na zvolení jako před nominací Bobošíkové

Předseda komunistů opětovně zdůrazňuje, že nominace Bobošíkové není rozhodně myšlena v legraci, jak se o ní vyjádřil například Jiří Paroubek. Také Bobošíková svou kandidaturu bere vážně. „V žádném případě neuvažuji o odstoupení před započetím volby,“ prohlásila. Nevyloučila ale, že by k odstoupení nebo k odvolání nemohlo dojít během volebního procesu.

Bobošíková má téměř nulovou šanci, že bude zvolená českou prezidentkou. Vojtěch Filip nedovedl konkrétně říci, jak silná je její podpora mezi komunistickými poslanci. Zákonodárci ostatních stran pro ni pravděpodobně ruku v pátek nezvednou. Mezi občany ale podporu má, tvrdí komunisté. „Několik málo hodin po zveřejnění nominace už byla podpora Janě Bobošíkové 24 procent,“ řekl předseda poslaneckého klubu Pavel Kováčik.

Proto její nominaci mnozí považují za nesmyslnou. Navíc třetí kandidát nahrává podle politologů i některých politků zvolení Václava Klause. Komunisté ale odmítají, že by navržením Bobošíkové na Hrad porušili své usnesení, že znovuzvolení současného prezidenta podporovat nebudou. Klaus by podle nich měl díky lidovcům dostatečnou podporu pro zvolení i tak.