Politici se na stanici ČT24 vyjadřovali k volbě prezidenta

Praha - Hosty Studia ČT24 jsou v průběhu čtvrtečního odpoledne zástupci parlamentních stran. Představitelé vládní koalice i opozice se vyjadřovali k tajné a veřejné volbě, k nominaci Jany Bobošíkové na prezidentský post a k přípravenosti politické scény na páteční prezidentské klání.

David Rath (ČSSD)

Podle místopředsedy poslaneckého klubu ČSSD Davida Ratha je vůči občanům čestné a poctivé volit veřejně. Občané by měli vědět, jak jejich zástupci hlasovali. Pokud nebude volba po jménech, mělo by dle něj být alespoň na internetu zveřejněno, jak kdo hlasoval.

U poslance Snítilého zatím stále není jasné, zda se k páteční volbě dostaví. Podle ČSSD nyní čelí obrovskému tlaku, aby změnil svůj názor a z původního stanoviska proti Klausovi přešel do tábora ODS.

„Pokud to komunisté s paní Bobošíkovou dotáhnou až do konce, stačí jeden lidovecký hlas, a Klaus je na dalších pět let prezidentem,“ dodal Rath.

Pavel Kováčik (KSČM)

Komunisté jsou zastánci veřejného způsobu hlasování i při druhé volbě. Tvrdí, že nedůstojné vyznění pátečního ceremoniálu nezavinila veřejná volba, ale nedostatečná připravenost na něco takového. Podle Pavla Kováříka, předsedy poslaneckého klubu, se všechny strany shodují na tom, že je třeba zajistit důstojnost další prezidentské volby. Dohodnout se na jejím průběhu chtějí předsedové klubů na společné schůzce s Miloslavem Vlčkem.

Kováčik se v České televizi také vyjádřil k nominaci Bobošíkové. Odmítl, že je pouze loutkou ve hře. Podle něho je dobře, že debatou o kandidátech se dostala do popředí opět témata, jako vládní reforma nebo umístění radaru, která byla volbou prezidenta odsunuta.

Kateřina Jacques (SZ)

Veřejnou volbu prezidenta chtějí podpořit i zelení. Podle předsedkyně jejich Poslaneckého klubu Kateřiny Jacques dostali komunisté jasný signál, že by bylo více než vhodné, kdyby stáhli kandidaturu Jany Bobošíkové. „Postup KSČM není zcela koordinovaný a čitelný. Myslím, že je za ním snaha vytvořit prostor pro zvolení Václava Klause, ať už jsou ty důvody jakékoliv,“ uvedla Jacques.

Komunisté mají v tuto chvíli klíče v rukou a jen na nich záleží, kdo bude zvolen. Podle Jacques je dynamika volebního procesu taková, že se může stát, že Jana Bobošíková bude stažena. „Pokud se tak nestane je jednou z variant, kterou by bylo vhodné zvážit, i odstoupení Jana Švejnara,“ dodala.

Michaela Šojdrová (KDU-ČSL)

Celostátní konference KDU-ČSL doporučila, aby poslanci a senátoři podpořili tajnou volbu. Podle 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu KDU-ČSL Michaely Šojdrové je to však pouze doporučení: „Bude na jednotlivých politicích, jak se k němu zachovají. Domnívám se, že forma volby není na vině toho, co se děje. Volme klidně dál veřejně.“ Šojdrová zároveň připomněla, že pokud bude druhá volba znovu veřejná a nedojde ke změně v postoji jednoho ze tří zákonodárců, kteří se nezúčastnili sobotní volby - Karla Bartáka, nezávislý senátor z klubu KDU-ČSL se jí opět nezúčastní.

Nominaci Jany Bobošíkové na prezidentskou kandidátku Šojdrová nepovažuje za vážně míněnou. „Myslím si, že to bude bráno jako dehonestace vlastní prezidentské volby,“ uvedla 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu KDU-ČSL a dodala, že to při volbě může být eventuální plus pro Václava Klause. Případné vítězství Jana Švejnara podle ní nemusí mít v koalici žádnou vážnou dohru: „Jan Švejnar je programově blízký stranám vládní koalice. Z toho důvodu si myslím že vyvolávání krizové atmosféry není na místě.“

Přemysl Sobotka (ODS)

ODS je zatím stále jedinou stranou, která od začátku otevřeně zastává tajnou volbu prezidenta. Podle předsedy Senátu Přemysla Sobotky je to vrchol demokracie, která zde byla. „Pokud se ale dnes někdo s někým dohodne na způsobu volby, tak to ještě neznamená, že to bude zítra platit,“ dodal. ODS chce mít 141 hlasů pro Václava Klause a udělá proto dle Sobotky maximum. Postavení lidovců je známe z minulého týdne a strana věří, že se nezmění.

Případ senátora Novotného, který obvinil člena ODS z uplácení, zůstává zatím otevřený. Novotný byl vyzván, aby svá tvrzení o údajném úplatku odvolal, nebo je doložil pádným důkazem. Po zvolení prezidenta se připravuje jednání o přímé volbě. „Zde už je většinový názor. Doufám, že zvítězí rozum. Během roku by pak mohl být hotov ústavní zákon,“ doufá Sobotka.