Novotný má říct jméno toho, kdo nabízel úplatek - jinak mu hrozí trestní oznámení

Praha - Senátorský klub ODS pohrozil senátorovi za SNK-ED Josefu Novotnému, že na něj v pondělí podá trestní oznámení. Neučiní tak jen v případě, pokud Novotný do té doby řekne jméno senátora ODS, který mu údajně nabídl dvoumilionový úplatek za hlas pro Václava Klause v prezidentské volbě, a předloží důkazy pro své tvrzení.

Novotný řekl, že se trestního oznámení nebojí a podmínkám ODS nehodlá vyhovět. „Chci dosáhnout toho, že se na tento případ upozorní, protože se nejedná o ojedinělý jev. S těmihle věcmi zásadně nesouhlasím a musím s nimi bojovat. Myslím si, že způsob, jaký jsem zvolil, je optimální,“ uvedl Novotný. „Ani náznakem jsme za ním nešli, abychom ho přesvědčovali, že Václav Klaus je lepší. O penězích v žádném případě nikdy nemohla být s nikým řeč. Takže ať zapomene na to, že ho někdo uplácel, to si v každém případě vymyslel. Má-li na to důkaz, tak budu velmi překvapen,“ reagoval předseda Senátu Přemysl Sobotka.

Jméno senátora, který měl úplatek nabízet, chce Novotný sdělit jen policii, kterou však sám dosud nekontaktoval. Předseda senátorského klubu SNK-ED totiž očekává, že ho příslušníci Útvaru pro odhalování korupce a závažné kriminality osloví sami. Podle informací ředitele útvaru Jiřího Nováka se v případě konkrétního podání Novotného budou věcí bez odkladu zabývat.