Ministerstvo školství zpřísní podmínky domácího vzdělávání

Praha - Rodiče, kteří se rozhodli učit děti doma, to budou mít složitější. Společně se svými potomky budou muset častěji chodit na konzultace do školy a častější budou i posudky psychologů. Připravovaná novela školského zákona je reakcí na kuřimský případ. Matka týraného Ondry dostala od školy povolení chlapce učit doma.

Ministerstvo školství chce větší dohled nad dětmi, které se vzdělávají doma. Ministr Ondřej Liška nepopírá, že důvodem k úpravě domácího vzdělávání je případ týraného Ondry. „Chceme ho zpřesnit a zpřísnit proto, abychom zaručili lepší prevenci pro negativní jevy, které mohou tento způsob vzdělávání provázet,“ vysvětlil ministr.

Ředitelé tak budou moci nařídit, kolikrát se děti s rodiči musí objevit ve škole, v případě pochybností ale i požádat o opakované vyšetření dětí psychologem. A to bez svolení rodičů. Pokud ho nedostanou, mohou domácí vyučování ukončit. „Může to zmenšit pravděpodobnost, že se to stane, excesům asi ale nemůže zabránit nikdo na světě,“ říká ředitel Základní školy Letohradská Ivo Mlejnecký.

Ředitelé škol mají být při povolování domácího vzdělávání opatrnější. Klára Mauerová totiž dostala povolení vyučovat doma Ondru hned 1. září. Vyjádření psychologa, které vyžaduje zákon, ale řediteli přišlo až 16. listopadu. „Do té doby, tak jak to běžně funguje, jsme na základě žádosti rodičů umožnili, aby dítě zůstalo doma,“ sdělil ředitel brněnské Základní školy Pavlovská Miroslav Klíč. Jeho tehdejší rozhodnutí se ale nelíbí školním inspektorům. Podle mluvčího České školní inspekce Libora Vacka se jedná o pochybení, které může být i důvodem k odvolání z funkce.

Domácí vyučování zákon povolil před více než dvěma lety. Doma se tak učí asi 360 dětí z první až páté třídy. Experimentálně se ale ověřuje i na 30 žácích z druhého stupně.

Ředitelé by podle ministerstva nově měli mít možnost ukončit domácí vzdělávání v případě, že děti neprospějí u přezkoušení už v prvním pololetí. Zatím museli čekat na konec školního roku.