Poslanci a senátoři se sešli ke druhé volbě prezidenta

Praha - Již podruhé se poslanci a senátoři sešli ve Španělském sále Pražského hradu, aby se opět pokusili zvolit nového prezidenta. O nejvyšší ústavní funkci budou tentokrát usilovat tři kandidáti. Kromě dosavadního prezidenta Václava Klause a ekonoma Jana Švejnara se bude o přízeň zákonodárců ucházet i europoslankyně Jana Bobošíková. Volba začne znovu v deset hodin dopoledne projevy prezidentských kandidátů. Následovat mohou vystoupení předsedů stran, klubů i dalších poslanců a senátorů.

O tom, zda se volba hlavy státu bude konat veřejně, nebo tajně, budou zákonodárci rozhodovat podobně jako minulý týden až těsně před samotným aktem. Předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček stejně jako v první volbě hodlá navrhnout volbu tajnou. Pokud ji parlament nepřijme, mělo by opět automaticky následovat veřejné hlasování.

Jediná změna oproti minulé volbě bude v tom, že předseda KDU-ČSL Jiří Čunek nejspíš hned v úvodu předloží návrh, aby o způsobu hlasování rozhodlo všech 281 zákonodárců ve společném hlasování, pokud se sněmovna a Senát neshodnou. Tento postup by ale musela schválit jak sněmovna, tak Senát. Návrh na společné hlasování o proceduře padl i minulý týden, dolní komora ho ale odmítla. Parlament nakonec volil prezidenta veřejně.

Pokud jde o podporu jednotlivých kandidátů, dělící linie nevede mezi koalicí a opozicí. Klause nominovala ODS a podporuje ho i část KDU-ČSL a někteří nezávislí poslanci a senátoři. Jan Švejnar je sice kandidát Strany zelených, ale získal si i největší opoziční stranu ČSSD a podobně jako Klaus i část lidovců. Komunisté sice do druhé volby postavili Janu Bobošíkovou, čímž vyvolali rozruch zejména mezi zastánci Jana Švejnara, nicméně stále jsou ochotni za určitých podmínek podpořit Jana Švejnara. Po opakovaných apelech zelených zatím od nominace Bobošíkové ustoupit nechtějí. Přesto ale počítají ještě s jednáním se sociálními demokraty a zelenými a rozhodovat se budou těsně před každým hlasováním, takže je možná i jejich podpora Janu Švejnarovi.

Politologové i sázkové kanceláře před hlasováním favorizují dosavadního prezidenta Václava Klause. Vítězství má prezident jisté i podle šéfa KSČM Vojtěcha Filipa. Klaus má podle něj dostatečnou podporu, ale nikoli kvůli nominaci Bobošíkové. Hlasy mu prý ODS získala u lidovců. Předseda KDU-ČSL Čunek to ale nepotvrdil. Nicméně premiér Topolánek pro ČT potvrdil, že pokud bude Václav Klaus zvolen prezidentem, navrhne návrat Jiřího Čunka do vlády.

Výsledek páteční volby je v tuto chvíli nejistý mimo jiné i proto, že někteří zákonodárci jako například senátor z klubu KDU-ČSL Karel Barták a zřejmě i jeho kolega Josef Kalbáč jsou připraveni hlasovat jen v tajné volbě, oba jsou přitom označováni za volitele Klause.