Topolánek slíbil návrat Jiřího Čunka do vlády

Praha - Pokud bude KDU-ČSL chtít, aby byl její předseda Jiří Čunek znovu členem vlády, stane se jím. Prohlásil to premiér a předseda ODS Mirek Topolánek necelé dvě hodiny před začátkem společné schůze obou komor parlamentu, která se má napodruhé pokusit o zvolení prezidenta republiky. Favoritem bude kandidát ODS Václav Klaus, pro jehož zvolení se ODS snaží získat mimo jiné i hlasy lidoveckých poslanců a senátorů.

"Jiří Čunek je předsedou koaličního partnera - KDU-ČSL. Jeho trochu
vynucený odchod z vlády po vyšetření a uzavření všech těch kauz byl celkem - tehdy v té situaci - samozřejmý. Dnes je jeho návrat otázkou toho, že pokud KDU-ČSL chce mít svého předsedu ve vládě, bude ho mít," řekl Topolánek ČT.


Premiér uvedl, že pro Čunkův návrat do vlády je KDU-ČSL. „Já ho beru za přirozený. Stejně jako ve vládě je Martin Bursík, bude dobře, když tam bude i předseda KDU-ČSL,“ dodal.


Loni na podzim se začalo v tisku spekulovat o tom, že právě Čunkův návrat do vlády by lidovci mohli spojovat se svojí podporou při znovuzvolení Klause. S Čunkovým návratem ale nesouhlasí zelení; ministr zahraničí Karel Schwarzenberg dokonce řekl, že v případě jeho vstupu do vlády kabinet opustí.


Čunek rezignoval na funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj loni v listopadu. Svůj krok zdůvodnil tím, že nejvyšší státní zástupkyně znovu otevřela případ jeho údajné korupce.

Topolánek popřel, že by ODS měla 148 hlasů zákonodárců


Premiér Topolánek v ČT popřel, že by ODS měla 148 hlasů poslanců a senátorů pro znovuzvolení Václava Klause prezidentem republiky, jak ve čtvrtek tvrdil předseda KSČM Vojtěch Filip.


„Oni vždycky byli komunisté nějak lépe informovaní než ostatní, ale my je tedy určitě nemáme. My se snažíme udržet své volitele, a pokud je udržíme, tak budeme mít dostatečný počet přirozených volitelů pro Václava Klause v jakékoliv volbě,“ řekl dnes Topolánek ČT. Odmítl ale upřesnit, kolik přesně hlasů ODS Klausovi zajistila.

Klausovo znovuzvolení oficiálně podporuje všech 81 poslanců a všech 41
senátorů ODS. V první volbě prezidenta před týdnem hlasovalo pro Klause mimo jiné i 13 lidoveckých zákonodárců, uvedl předseda KDU-ČSL Jiří Čunek.
   
KDU-ČSL má v parlamentu celkem 24 zástupců. Pokud by současného prezidenta znovu podpořili všichni zákonodárci ODS, bývalí sociální demokraté Miloš Melčák a Michal Pohanka i nezávislé senátorky Jana Juřenčáková a Liana Janáčková, potřeboval by od lidovců ještě alespoň 15 hlasů.