Policie zatkla dealery kokainu i s narkotiky za 6,5 milionu korun

Ostrava - Policie na Ostravsku zajistila kokain v hodnotě více než 6,5 milionu korun a zatkla dva muže, kteří údajně s drogou obchodovali na území celého Česka a také v Polsku. Podle ředitele Národní protidrogové centrály (NPC) Jiřího Komorouse šlo o více než dva kilogramy narkotik, ze kterých by se dalo vyrobit 60 000 dávek. S kokainem podle policie obchodoval sedmadvacetiletý Čech a šestatřicetiletý Albánec legálně žijící a podnikající na území České republiky.

Muži dováželi kokain společně a obchodovali s ním minimálně od dubna 2006. Detektivové Národní protidrogové centrály se o tento případ začali zajímat přibližně ve stejné době. Kokain dealeři postupně ředili a prodávali především v klubech ostravské Stodolní ulice. Odběratele ale měli i v Karviné, Olomouci a Praze. Dvojice byla navíc součástí mezinárodní sítě. Kokain převáželi i do Polska, kde jej dále prodávali. Celkem si měli vydělat téměř 17,5 milionu korun.

Podle Komorouse je zadržení takto velkého množství kokainu potvrzením
současného trendu. „Kokain už není drogou bohatých. Začíná se objevovat i na ulici,“ řekl. Odpovídá tomu i cena za jednu dávku. Nyní se dá pořídit v rozmezí od 1.800 do 2.500 korun. Ještě před časem přitom nešla pod 3.000 korun za dávku. Na Ostravsku dosud narkomani dávali přednost spíše levnějším drogám, například pervitinu.

Vyvrcholení dlouhodobé práce NPC nastalo 13. února, kdy dvojici zatkli před nočním klubem v blízkosti Stodolní ulice. Při domovní prohlídce v bytě cizince kriminalisté našli asi jen 2,5 gramu kokainu. Mnohem větší množství objevili v klubech, kde dvojice působila. V podniku ve Škroupově ulici to bylo téměř 100 gramů. O kilogram více pak našli v nočním klubu Red-House v Ostravě-Muglinově. Dohromady tak policie objevila přibližně dva kilogramy kvalitního kokainu, který by se podle expertiz dal naředit na tři kilogramy.

Podle kriminalistů si dvojice počínala velmi konspirativně. Používali dokonce zařízení, které je v řeči tajných agentů označované jako „mrtvá schránka“. Měli ji nedaleko rybníka v Ostravě-Bartovicích a policisté v ní našli víc než půl kilogramu kokainu. „Zajistili jsme i 13,5 kilogramu lidokainu. Tato látka se používá k ředění kokainu. Dále jsme našli i misky na ředění drogy, digitální váhu, plastikové sáčky pro distribuci a 21.600 euro,“ řekl mluvčí NPC Břetislav Brejcha.

Dvojice je obviněna z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Soudce by měl rozhodnout o jejich
vzetí do vazby. Ve vězení by v případě odsouzení mohli strávit až deset let.