V Ústí nad Orlicí připravují pěší zónu, zkušebně uzavřou centrum

Ústí nad Orlicí - Po Pardubicích připravují pěší zónu také v Ústí nad Orlicí. V nejbližších týdnech radnice zkušebně uzavře Smetanovu ulici ve středu města. V budoucnu by se tak lokalita s řadou historických budov mohla stát centrální kulturně-společenskou zónou. Pokud projekt nezpůsobí dopravní komplikace, přišel by na desítky milionů korun, uvedl starosta Richard Pešek.

„Ústí není tak veliké, aby si řidiči najeli dvacet kilometrů, a ulevíme centru města,“ řekl Pešek. 

Před uzavírkou silnice odborníci spočítají dopravu v okolních ulicích, Tvardkově a T. G. Masaryka. Automobilový provoz se bude kontrolovat také při uzavírce. Pěší zónu by měla z velké části zaplatit Evropská unie,  nejdražší projekt počítá asi se 100 miliony korun. 

Projekty uvažují o novém vydláždění ulice, odpočinkové zóně či vodních prvcích, dodal Pešek. 

„Je samozřejmě možné, že doprava v okolních ulicích významně vzroste a pěší zóna nebude realizovatelná. Pak by se například zvažovalo, zda Smetanova ulice bude jednosměrná a vystavěly by se v ní retardéry, které by řidiče odrazovaly projíždět centrem,“ řekl Pešek. 

Za dopravní zpomalovače předloni utratila v centru města téměř 17 milionů korun například Chrudim. Malé šikmé schody podle radnice mírně snížily hluk a 15 procent poklesla doprava. Původně byla ulice dlážděná, později ji nechalo město vybetonovat. Doprava ale zhoustla a zrychlila se. 

Uvažovanou pěší zónu na třídě Míru v Pardubicích provázela petice, kterou zorganizovali místní politici opoziční sociální demokracie. Podepsaly ji tisícovky lidí. Zónu proto schválilo na sklonku předloňského roku zastupitelstvo. Nákladný projekt s vytěsněním dopravy si však vyžádá desítky milionů korun, proto je bez evropských dotací projekt nereálný.