V Polsku bude po letech asi zrušen zákaz pití alkoholu ve vlacích

Varšava - Cestující ve vlacích v Polsku se pravděpodobně už nebudou muset ukrývat s lahví piva před průvodčím. Je totiž pravděpodobné, že léta platící zákaz prodeje a požívání alkoholu ve vlacích a na nádražích bude brzo zrušen - pro jsou totiž všechny parlamentní kluby. Jedno pivo či sklenička vína ještě nikomu neublížili, shodují se poslanci, z nichž řada dojíždí do Varšavy právě vlakem.

Návrh na změnu zákona bude projednávat dopravní parlamentní komise na konci února. Novelu připravilo sdružení poradců v hospodářství Tor. Experti navrhují, aby pivo, víno i vodku bylo možné koupit na nádraží i ve vlaku. 

Omezení by se týkalo jen vysokoprocentního alkoholu. Více než osmnáctiprocentní alkohol by si bylo možné objednat pouze k jídlu. Pivo či víno by se prodávalo v jídelních, lůžkových i lehátkových vozech. „Požití lahve piva nebo sklenky vína během jízdy by nemělo být přestupkem,“ soudí šéf dopravní komise Zbigniew Rynasiewicz z vládní Občanské platformy. Podobný názor mají i ostatní členové komise z jiných stran. 

Výhrady mají někteří pouze k prodeji vodky. "Nejde o ideologii, ale o
bezpečnost pasažérů. Pokud jim povolíme pití vodky, nebudeme mít žádnou záruku, že ve vlacích bude klid," uvedl Krzysztof Tchórzewski z opoziční strany Právo a spravedlnost. 

Zákaz prodeje alkoholu ve vlacích a na nádražích platí v Polsku od roku 1983. Pití alkoholu, a to i piva, je v zemi zakázáno na všech veřejných místech. Za jeho porušení hrozí pokuta až 100 zlotých (700 korun). 

Ve vlacích je ale zákaz léta různými způsoby obcházen. Proti jeho zrušení by mohla protestovat státní agentura pro řešení problémů s alkoholem, která posílá posudky na návrhy různých zákonů. Náměstkyně ředitele Katarzyna Lukowská si myslí, že zákaz je nutné dodržovat, a to proto, že ne každý by chtěl cestovat s opilci. 

Železničáři upozorňují, že sice není možné alkohol legálně koupit ani požít v polském vlaku, ale zákaz se netýká mezinárodních vlaků. Podle předpisu z roku 1983 je v těchto rychlících možné bez potíží alkohol koupit. „To je paradox, který existuje snad pouze v Polsku,“ uvedl Andrian Furgalski ze sdružení poradců Tor. Pivo lze „pod pultem“ koupit i v polských vlacích. Stává se také, že na zastávkách vstupuje do vagónů rychlý prodejce, který šeptem navrhuje cestujícím studené pivko. 

Odborníci se neobávají, že by zrušení zákazu vedlo k nárůstu přestupků ve vlacích. Nejvíce opilců se podle nich objevuje v městské hromadné dopravě.