V lednu na severu Moravy ubylo nehod, přibylo ale mrtvých

Ostrava - Severomoravští policisté zaznamenali na území Moravskoslezského a Olomouckého kraje během letošního ledna 2009 dopravních nehod. Podle policejních statistik jejich počet meziročně klesl o téměř šest procent. Naopak ale přibylo lidí, kteří nehody nepřežili. Během prvního letošního měsíce na severu Moravy na silnicích zemřelo 11 lidí. Bylo to o dvě tragické oběti více než v lednu 2007.

V porovnání s jinými regiony patří bývalý severomoravský kraj k oblastem s nejvyšší nehodovostí. Víc kolizí policisté řešili v lednu jen v Praze, kde jich zaznamenali 2610.
   
Z celorepublikového hlediska byla v lednu nejčastější příčinou nehod skutečnost, že se řidič dostatečně nevěnoval řízení. Ke srážkám často docházelo i proto, že motoristé nedodržovali bezpečnou vzdálenost mezi vozy, nesprávně couvali a otáčeli a překračovali povolenou rychlost.
   
Lidský život si na severu Moravy vyžádala například nehoda v Třanovicích na Frýdecko-Místecku, při které 20. ledna starší řidič nepřežil srážku se stromem. Mezi oběťmi jsou i chodci. V Opavě 10. ledna kamion srazil sedmdesátiletého muže, který utrpěl vážná poranění hlavy, hrudníku a končetin a na jejich následky zemřel.