V Olomouckém kraji mírně přibylo podnapilých řidičů při nehodách

Olomouc - Na silnicích Olomouckého kraje loni havarovalo 422 řidičů, kterým policisté naměřili alkohol v krvi. V porovnání s předchozím rokem je to nepatrně více. Nejvíce případů zaznamenali vyšetřovatelé na Olomoucku, naopak nejméně podnapilých řidičů usedá za volant na Jesenicku. Podle ředitele severomoravské policejní správy Jaroslava Skříčila by situaci mělo během letošního roku zlepšit posílení dopravních policistů ve velké části tohoto regionu.

Podle olomoucké policejní mluvčí Jitky Dolejšové předloni naměřili policisté v kraji při nehodách alkohol v krvi 417 řidičům. „Počet dopravních nehod s alkoholem je stále hodně, trend je ale setrvalý,“ řekla
mluvčí.
 
Na Olomoucku vyšetřovali policisté loni celkem 179 těchto nehod, na Šumpersku 81, na Prostějovsku 74, na Přerovsku 64 a celkem 24 na Jesenicku. Podle šéfa olomoucké policie Zdeňka Šebestíka se policisté při kontrolách na silnicích na alkohol neustále zaměřují. Poslední podobná akce se uskutečnila minulý týden v pátek. I přesto, že v okrese je těchto případů v kraji nejvíce, počet podnapilých řidičů tam podle něj postupně klesá.
   
Podle Skříčila je však situace stále alarmující. Policisté ji chtějí zlepšit mimo jiné i častějšími kontrolami. Pocítit by je měli především motoristé na Olomoucku, Prostějovsku a Přerovsku, kde by měla dopravní policie nabrat už letos nové posily. „O posílení dopravek v těchto regionech je již rozhodnuto a služební místa jsou již vyčleněna,“ uvedl Skříčil.
   
V loňském roce vyšetřovali policisté v Olomouckém kraji celkem 9545 nehod, což je v porovnání s předchozím rokem o 113 nehod méně. Následky nehod jsou však tragičtější. Loni zemřelo na silnicích v kraji 89 lidí, což je o 20 více než v roce 2006. Nejvíce lidí, celkem 33, zemřelo při nehodách na Olomoucku, 24 lidí zaplatilo svým životem za kolize aut na Přerovsku, 21 lidí na Šumpersku, šest na Jesenicku a pět na Prostějovsku.