Hádky sociálních demokratů a komunistů po prezidentské volbě

Praha - Komunisté odpovědnost za znovuzvolení prezidenta Václava Klause odmítají. Připisují ji třem přeběhlíkům z řad ČSSD a zeleným, kteří nepřijali podmínky KSČM. Ačkoliv nezvládnutí volby rozladilo vztahy na levici, komunisté jsou dále připraveni s ČSSD spolupracovat například při přípravě podzimních voleb. Paroubek ale uvedl, že další bezproblémovou spolupráci s KSČM pod vedením nynějšího předsedy Vojtěcha Filipa nevidí příliš reálně.

Komunisté se však za svého předsedu postavili. „Pokud jde o včerejší ataky, že by mne měli odvolat, nezaznamenal jsem žádný útok nejen na mne, ale ani na celý tým. KSČM nezapříčinila nic, co je jí dáváno za vinu. Volbu Václava Klause zrealizovali tři přeběhlíci ze strany ČSSD a nepřítomná poslankyně Strany zelených,“ reagoval Filip na tiskové konferenci na výroky předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Hodnocení práce Paroubka přísluší podle Filipa širšímu vedení sociální demokracie.

Podle šéfa poslaneckého klubu ČSSD Michala Haška zavinilo neúspěch protiklausovské aliance Filipovo lavírování. „Pro sociální demokracii to bude znamenat debatu o změně k přístupu ke KSČM,“ uvedl Hašek a znovu zopakoval, že za neúspěchem stojí osobně Filip, nikoli celá strana. Komunisté podle něj promarnili šanci dostat se do koalice nejen s ČSSD, ale i se zelenými a nezávislými senátory, která znovu hned tak nepřijde. Nominace europoslankyně Jany Bobošíkové a další Filipovy kroky v průběhu vyjednávání o novém prezidentovi navíc prý svědčí o tom, že se KSČM dohodla s občanskými demokraty. „Evidentně pro ně neplatí, že s komunisty se nemluví,“ uvedl Hašek na adresu ODS.

Vojtěch Filip obdržel od Jiřího Paroubka dopis, v němž ho předseda ČSSD obvinil z toho, že se KSČM podílela na zvolení Václava Klause. Paroubek v něm prý dále píše, že Filip pro něj již není důvěryhodný partner pro další jednání a že pokud bude stát v čele KSČM, tak si nedokáže představit nějakou solidní spolupráci.

Filip dnes předsedovi ČSSD vzkázal, že jediný, kdo neunesl odpovědnost, je sám Jiří Paroubek, když řekl, že spolupráce s komunisty v čele s nynějším předsedou je ohrožena. Bez komunistů s oslabeným klubem Paroubek není schopen nic prosadit, míní Filip, který si podle svých slov dokáže představit i kooperaci parlamentu při přípravě nadcházejících voleb. „Jestli chceme něco prosazovat, tak jsme si souzeni. Jestliže Paroubkovi vadí má osoba, mám místopředsedy,“ mírnil roztržku.

Spor se také snaží urovnat místopředseda Jiří Dolejš, který říká, že v tuto chvíli je zbytečné vyostřovat vztahy v opozici, protože to jen dál posiluje pozici ODS. O prezidentské volbě bude mluvit také nejvyšší vedení ČSSD, které svolalo mimořádnou schůzi na neděli.