Rozpad koalice podle zelených i ODS nehrozí

Praha - Volba Václava Klause je dalším vítězstvím i pro Mirka Topolánka, který coby předseda ODS zatím vyhrál všechna hlasování, do nichž stranu vedl. I když se při nich problémům ve straně ani ve vládě nevyhnul, rozpad koalice její členové nepředpokládají.

Důvod oslavovat má kromě staronového prezidenta i premiér Topolánek. Dokázal Klausovi zajistit vítězství bez komunistů a tvrdí, že i bez korupce: „Já jsem tu penaltu dal, byla to rovná, nefalšovaná rána. A zůstávám jak kapitánem, tak samozřejmě příštím exekutorem pokutových kopů.“ Za více než pět let v čele strany tak zatím předseda ODS nepoznal, co je to porážka, a po Klausově znovuzvolení si pozici úspěšného lídra ještě upevnil.

Spory z dřívějška však Topolánek bude muset řešit i nadále. Blíží se krajské volby a sílí nervozita hejtmanů. Opětovné jiskření navíc během prezidentského vyjednávání znovu proběhlo i mezi premiérem a Pavlem Bémem, které vyvrcholilo tím, že Topolánek prvního místopředsedu ODS po neúspěšné první volbě vyhodil z týmu a zpět ho vzal až po přímluvě z Hradu. „Kdekomu ujížděly nervy, ale ten konec je dobrý,“ uzavřel dění, které předcházelo úspěšné prezidentské volbě, Pavel Bém.

Celkem dobře z prezidentské volby vyšli i lidovci. To, že se nedokázali shodnout, koho budou na hrad podporovat, umně využili ve svůj prospěch a zdůrazňují, že se chovali demokraticky. „Naše strana v zásadě jako jediná odmítla imperativní mandát a její volitelé měli absolutní svobodu,“ prohlásil Miroslav Kalousek. Od Topolánka navíc lidovci mají slib církevních restitucí a návratu Jiřího Čunka do vlády. Před sjezdem však budou muset řešit, co dál. Pozice Čunka nijak silná není, strana samotná se pohybuje na hranici volitelnosti a reálně jí hrozí, že by se mohla stát pouhým přívažkem ODS.

Strana zelených po celou dobu prezidentské volby posilovala image čestných bojovníků. Byli to právě zelení, kdo přišel s Janem Švejnarem coby nečekaně silným konkurentem Václava Klause. V rozhodující okamžik volby však zelení neměli svůj šestičlenný poslanecký tým pohromadě, protože Olga Zubová onemocněla a navíc podle slov Martina Bursíka přestala komunikovat s vedením strany: „My jsme vlastně vůbec nevěděli, na čem jsme a nebyli jsme ani schopni odpovídat na to, jestli přijede.“

Všechny tři strany se nyní budou muset soustředit hlavně na to, aby uklidnily situaci uvnitř koalice. „Myslím si, že se koalice zase stmelí, vydefinuje si úkoly a priority do budoucna a že se naučíme spolu normálně pracovat,“ věří Bursík. Pád vlády tak podle všeho nehrozí. Lze však předpokládat, že někteří členové ODS se budou se spoluprací se zelenými smiřovat obtížně a možný návrat Jiřího Čunka vztahům v koalici taky nepomůže.