Řidič sebevrah se odvolal proti trestu za pokus vraždy

Zlín - Jednadvacetiletý Rostislav Bednařík z Tlumačova na Zlínsku se odvolal proti čtyřletému nepodmíněnému trestu, který mu v lednu vyměřila zlínská pobočka Krajského soudu v Brně. ČTK to zjistila dotazem na trestní kancelář soudu. Podle rozsudku muž spáchal pokus o vraždu, když loni v létě v sebevražedném úmyslu narazil na silnici svým vozem do protijedoucího automobilu. Jeho řidiči způsobil vážné zranění, sám byl zraněn lehce. Senát navíc Bednaříkovi na šest let zakázal řízení motorových vozidel.

Věc nyní posoudí Vrchní soud v Olomouci. Mladíkovi hrozí sazba deset až 15 let vězení. Odvolání proti výši trestu totiž okamžitě po vynesení rozsudku podal i státní zástupce Roman Kafka. „Obžalovaný myslel jen na sebe, byl bezohledný a bezcitný k ostatním osobám. Vědomě si vybral osobní automobil, aniž mohl předvídat, kolik dospělých osob či dětí v něm sedí,“ poznamenal u soudu státní zástupce. 

Obhajoba navrhovala provedení nového znaleckého posudku, který by objasnil příčetnost klienta v době nehody, jeho způsobilost k řízení motorových vozidel a nutnosti ochranné léčby. Podle senátu však ve věci provedené znalecké posudky byly dostačující. Podle státního zástupce mladík nezvládá běžné problémy a stresy, které přináší život, a raději volí únik od reality. Znalci u obžalovaného diagnostikovali pouze poruchu osobnosti, kterou trpí asi deset procent populace. Podle nich je introvertní, sebestředný a má problémy se sebeprosazováním. 

Podle předsedy senátu Radomíra Koudely pouze shodou mimořádně šťastných okolností nedošlo k následkům, které by už nešlo napravit. Znalec z oboru dopravy totiž uvedl, že jen rychlá reakce druhého řidiče - vojáka z povolání, který strhl volant do strany, zabránila čelnímu střetu. Oba automobily se tak na rovném úseku silnice srazily jen levou přední částí, což se příznivě projevilo v následcích nehody. Druhý řidič přesto utrpěl vážná zranění. 

Senát však obžalovanému nakonec uložil trest výrazně pod dolní hranicí sazby. Vzal v úvahu, že Bednařík je velmi mladý člověk, jehož osobnost ještě není zcela utvořena, dosud nebyl trestán, je příznivě hodnocen v místě bydliště i v zaměstnání a v neposlední řadě podle soudu svého činu upřímně litoval. 

Mladík se o dobrovolný odchod ze života přitom již v minulosti pokusil. V roce 2002 skočil z mostu v Otrokovicích. Pokus přes vážná zranění přežil. Posléze docházel k odborníkům a byl také v kroměřížské psychiatrické léčebně. Ambulantní léčbu ukončil v květnu 2004. 
  

Vydáno pod